Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittiska underhuset röstade för Johnsons brexit-försäkring

Från 2020
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson
Bildtext Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fick underhusets stöd för det omtvistade lagförslaget en första omröstning
Bild: EPA-EFE/JESSICA TAYLOR

Det brittiska parlamentets underhus röstade i natt med klar majoritet för ett omtvistat lagförslag som ger den brittiska regeringen möjlighet att bryta mot delar av utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU.

Underhuset godkände lagförslaget med rösterna 340 mot 263 i en första omröstning. Lagen går nu vidare till utskottsbehandling och de avgörande omröstningarna hålls senare.

Det är också möjligt att parlamentet då gör omfattande ändringar i lagförslaget.

Om lagen godkänns i sin nuvarande form betyder det sannolikt att frihandelsförhandlingarna mellan Storbritannien och EU bryter samman.

Frihandelsavtalet ska vara klart senast den 31 december då övergångsperioden för brexit löper ut.

Hårda anklagelser

Premiärminister Boris Johnson sa på måndagen till underhuset att Storbritannien är tvingat att bryta mot den del av utträdesavtalet som gäller gränsen mellan Nordirland och Irland.

Tvisten gäller tullreglerna vid gränsen. För att undvika en hård gräns mellan Nordirland och Irland kom Storbritannien och EU överens om att Nordirland i praktiken ska förbli del av unionens inre marknad.

I stället ska varor som transporteras till Nordirland från resten av Storbritannien tullas. Det är den delen av av avtalet som britterna nu hotar att riva upp eftersom den enligt Johnson hotar att bryta sönder landet.

Revolvern är kvar på bordet

Enligt Johnson har EU hotat att försätta Nordirland i livsmedelsblockad. Johnson sa att Storbritannien därför behöver lagen som en försäkring för möjligheten att det inte går att nå ett frihandelsavtal med EU.

– EU har inte tagit bort revolvern från bordet. Vi kan inte tolerera en situation där vår motpart EU på allvar tror att de har mandat bryta upp vårt land, sa Johnson.

Johnsons hänvisning till livsmedelsblockad handlar om att unionen är missnöjd med de livsmedelsregler som den brittiska regeringen planerar.

EU misstänker att brittiska företag i framtiden kan utnyttja den öppna gränsen mellan Nordirland och Irland för att exportera livsmedel som inte uppfyller EU:s säkerhetskrav.

Slutet på förhandlingarna?

EU har hotat att inleda en juridisk process mot Storbritannien om regeringen inte drar tillbaka lagförslaget före slutet av september.

Unionen ser lagförslaget som ett politiskt trick och har varnat Johnson för konsekvenserna om han inte följer det avtal han själv undertecknade i fjol.

Den brittiska regeringen har medgett att lagen är i strid med internationell rätt.

Källor: Reuters, STT, DW, BBC

Diskussion om artikeln