Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Joel Kiviranta i avgörande roll när Dallas gick till första finalen på 20 år – gjorde viktiga kvitteringsmålet i slutet av tredje perioden

Från 2020
Uppdaterad 15.09.2020 08:28.
Joel Kiviranta jublar efter ett mål.
Bildtext Joel Kiviranta nätade i slutet av tredje perioden.
Bild: AFP / Lehtikuva

Joel Kiviranta har blivit de viktiga målens mästare. I den femte konferensfinalen kvitterade han till 2–2 i slutet av den tredje perioden. Dallas avgjorde sedan i förlängningen och får spela om Stanley Cup-bucklan för första gången sedan år 2000.

Dallas Stars hade skaffat sig ett ypperligt utgångsläge i konferensfinalen mot Vegas Golden Knights. Laget hade en 3–1-ledning och matchboll när lagen drabbade samman i match nummer fem.

Och Dallas tog chansen direkt och säkrade sin första finalplats sedan våren 2000. Matchen blev till slut en rysare och Denis Gurjanov gjorde det avgörande 3–2-målet tre och en halv minut in i förlängningen.

– Det var en riktig laginsats, vi har en fantastisk grupp och spelar bra ishockey just nu. Jag gillar hur laget reagerar och hittar ett sätt att avgöra, säger lagkaptenen Jamie Benn efter matchen.

Dallasspelarna gjorde ändå det inte lätt för sig själva. Vegas som haft stora problem med målskyttet i matchserien ledde med 2–0 i början av den tredje perioden.

Kiviranta kvitterade för Dallas

Men Dallas krigade sig ändå tillbaka in i matchen och reducerade då tio minuter återstod. Esa Lindell skickade in pucken framför kassen och Jamie Benn tryckte in 1–2.

Några minuter senare fick Dallas spela i numerärt överläge och då kom kvitteringen. Joel Kiviranta som gjorde hattrick i den sjunde matchen mot Colorado klev nu fram igen.

Robin Lehner räddade John Klingbergs skott från blålinjen men Joel Kiviranta var först på returen och lyfte in det viktiga 2–2-målet.

Kivirantas mål tog matchen till förlängning, och några minuter in i förlängningen fick Dallas ett nytt numerärt överläge. Roope Hintz fanns med i förarbetet när Denis Gurjanov laddade bössan och dunkade in målet som tog Dallas till final.

– Det är en overklig känsla, nu är vi en serie från att bli mästare. Allt jobb vi har lagt ner och allt man går igenom som spelare är värt det. Vi är inte färdiga än, säger Klingberg efter matchen.

Resultat:

Vegas – Dallas 2–3 efter förlängning
DAL: Joel Kiviranta 1+0, -1, 11:52
DAL: Esa Lindell 0+1, +/-0, 22:22
DAL: Miro Heiskanen 0+0, -1, 28:05
DAL: Roope Hintz, 0+1, -1, 12:43

Tips: Glöm inte Yle Sportens nya NHL-podd med ett nytt avsnitt varje tisdag! Du hittar podden på Arenan.