Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jyväskylä stadsstyrelse tänker avgå på grund av brottsmisstänkt ledamot: “Under mina 20 år i kommunalpolitiken har jag aldrig sett något dylikt”

Från 2020
Uppdaterad 15.09.2020 18:07.
Flaggor i flaggstångar utanför Jyväskylä stadshus.
Bildtext Jyväskylä stadsstyrelse har för avsikt att avgå så att en ny styrelse kan tillsättas.
Bild: Elli Tervo / Yle

Jyväskylä stadsstyrelse vill avgå. Orsaken är Teemu Torssonen, som misstänks för försök till mord men som vägrar lämna sitt förtroendeuppdrag.

- Fullmäktigegrupperna är ense om att det inte finns förtroende för Torssonen. Man har varit i kontakt med honom, men det verkar vara så att han inte är villig att själv fatta det beslutet, säger stadsstyrelsens ordförande, riksdagsledamot Riitta Mäkinen (SDP), till STT.

Enligt kommunallagen kan man avskeda en förtroendeperson ifall åtal väcks. Inget åtal har väckts mot Torssonen, utan han sitter för närvarande häktad.

Lagen möjliggör däremot att hela stadsstyrelsen avgår och att man väljer en ny.

Ordförandena för stadsfullmäktige och fullmäktigegrupperna samt stadsstyrelsen och stadsledningen behandlade frågan på ett möte i fredags och stadsstyrelsen tog upp ärendet på måndagen.

“Exceptionellt och beklagligt fall”

Riitta Mäkinen understryker att Jyväskylä fullmäktige inte tar ställning till om Torssonen är skyldig eller inte.

Enligt Mäkinen anser fullmäktige att det handlar om stadsstyrelsens handlingsförmåga och om styrelsen i nuvarande ertappning åtnjuter fullmäktiges förtroende.

- Det här är ett mycket exceptionellt och beklagligt fall. Jag har varit med i kommunalpolitiken i 20 år och har aldrig sett något motsvarande i Jyväskylä, säger Mäkinen.

Fullmäktige utser ny styrelse

Stadsstyrelsen föreslår att fullmäktige grundar ett tillfälligt utskott som ser till att styrelsen sägs upp enligt kommunallagen.

Om fullmäktige bestämmer sig för att upplösa stadsstyrelsen utser fullmäktige den nya styrelsen.

Det misstänkta mordförsöket ägde rumi Jämsä i juli, då Pekka Kataja, som är Sannfinländarnas valchef i Mellersta Finland, misshandlades i sitt hem.

Centralkriminalpolisen meddelade i fredags att två män häktats, varav en är Teemu Torssonen.

Källa: STT