Begränsad press från utlandet på Kina trots rapporter om slavarbete och hjärntvätt i läger: "Kina utövar folkmord på den uiguriska minoriteten"
Över tjugo aktivistgrupper säger i ett gemensamt uttalande att uigurerna utsätts för brott mot mänskligheten och folkmord i regionen Xinjiang i Kina.
FN:s råd för mänskliga rättigheter uppmanas nu att på allvar utreda det som sker i Xinjiang där människor är inspärrade i läger på grund av sin etnicitet.
Grymheterna som riktas mot den uiguriska minoriteten handlar om ett godtyckligt frihetsberövande som omfattar mellan en och 1,8 miljoner människor när man ser på vad som skett under de senaste åren.
Flera rapporter har avslöjat grova människorättsbrott mot de muslimska uigurerna och andra minoriteter i regionen.
Uigurerna är en etnisk muslimsk minoritet i Kina, och i Xinjiang utgör de ungefär 45 procent av befolkningen.
Människor "försvinner" och förs till interneringsläger. De utsätts för detaljerade program som innefattar politisk indoktrinering och påtvingade preventivmedelskampanjer.
Kulturellt betydelsefulla platser förstörs, människor tvingas till arbete, och ett oproportionellt stort antal människor fängslas på godtyckliga grunder.
Aktivisterna besvikna över att inga klara resolutioner antas
Michelle Bachelet, chef för FN:s råd för mänskliga rättigheter, konstaterar att de metoder som används mot uigurerna går att jämföra med folkmordsbegreppet.
Aktivister säger ändå att de är besvikna på Bachelets tal inför FN:s människorättsråd. Inga resolutioner har utfärdats mot Kina.
– Bachelets uttalande hade ingen substans i sig, och hon nämnde överhuvud taget inte det pris människor tvingas betala för Kinas brott mot mänskliga rättigheter – både i fråga om uigurerna och i fråga om Hongkongborna. Hon kommenterade inte heller den oro som råder i fråga om yttrandefrihet, de godtyckliga gripandena och tillslagen mot civilsamhället, säger Sarah Brooks, som arbetar för en internationell människorättsorganisation, till nyhetsbyrån Reuters.
Kina: "Lägren erbjuder utbildning och motarbetar terrorism"
En talesperson för Kinas utrikesministerium avvisade genast människorättsgruppernas anklagelser och betecknar dem som något "som diktats upp av antikinesiska krafter, och ett farsartat försök att smutskasta och diskreditera Kina". Enligt talesmannen tryggar Kina jämbördigt allas rättigheter och etniska minoriteters intressen.
Den kinesiska regeringen har länge hävdat att lägren i Xinjiang erbjuder utbildning och träning för frivilliga.
Kina säger också att syftet med behandlingen av uigurer är att motarbeta islamistisk terrorism och att förhindra radikalisering.
Läckta dokument pekar på grundlösa gripanden
Läckta dokument har visat att de kinesiska myndigheterna har detaljerade listor över människors levnadsvanor, vem de har kontakt med och hur familjemedlemmar agerar. Dokumenten visar att uigurer grips och förs till fångläger på mycket svaga grunder.
Dokumenten har också visat att uigurerna i fånglägren indoktrineras och straffas efter lösa påståenden om religiös extremism – utan rättegång.
Poängsystem och mål kopplas till belöningar och straff
Lägerchefer uppmanas att inrätta poängsystem för att utvärdera lägerinvånarnas ideologiska omvandling, deras studier, och deras förmåga att följa regler.
Poängen är direkt kopplade till belöningar, bestraffningar och familjebesök.
USA hotade med importförbud – men ändrade sig
USA har samtidigt meddelat att ett omfattande importförbud som planerats mot bomulls- och tomatprodukter från Xinjiang inte kommer att genomföras i den skala som man ursprungligen tänkt sig.
Enligt nyhetsbyrån Reuters konstaterade politiker i USA att ett mer omfattande importförbud skulle påverka globala försörjningskedjor på ett negativt sätt.
Kina hör till världens toppexportörer av tomatprodukter – gjorda på tomater som odlats främst i Xinjiang.
I stället inför USA nu ett mindre importförbud som gäller bomull, textiler, kläder, hårprodukter, och datortillbehör.
USA säger sig vilja vill förbjuda import i protest mot att Kina tvingar gripna muslimska uigurer att arbeta inom vissa sektorer.
Kontroversiell Disney-film
Också den nya Disney-filmen Mulan har blivit kontroversiell av olika orsaker.
Delvis för att den ledande skådespelaren Liu Yifei har uttryckt sitt stöd för Kinas hårdföra politik i Hongkong och delvis på grund av att filmen spelats in i Xinjiang där de kinesiska myndigheterna anses ha agerat mot de mänskliga rättigheterna.
Också EU försöker sätta press på Kina
Internationell press har satts på det styrande kommunistpartiet i Kina på grund av landets agerande i den resursrika regionen Xinjiang.
I går på måndagen försökte EU få Kina att gå med på att släppa in oberoende observatörer till Xinjiang – med hänvisning till att människorättsfrågor kan kopplas ihop med handel och investeringar.
Det kinesiska utrikesministeriet sa att Kina välkomnar EU till området så att EU "kan förstå den verkliga situationen". Det är dock oklart om EU:s observatörer skulle få röra sig fritt i regionen. Tidigare har Kina inte velat släppa in oberoende inspektörer.
Kina anser att det ligger politiska motiv och lögnaktiga påståenden bakom den kritik som riktats mot landets agerande i Xinjiang.
Uigurerna bor i den autonoma regionen Xinjiang - hjärntvättas av Kina
Källor: Reuters, AFP
Diskussion om artikeln