Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Krävs mer än ett byggstopp av Nord Stream 2” – ryska oppositionella vill se hårdare åtgärder mot Putins Ryssland

Från 2020
Uppdaterad 15.09.2020 18:09.
Både Tyskland och ryska oppositionella kräver en grundlig utredning av fallet Navalnyj - Spela upp på Arenan

Också laboratorier utanför Tyskland bekräftar nu att den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftades med nervgiftet novitjok. Den tyska regeringen upprepar därför sina krav om att Ryssland grundligt måste utreda förgiftningen och samma signal kommer från ryska oppositionella i Berlin där Navalnyj som bäst vårdas.

”Stoppa den politiska terrorn i Ryssland”. Det är ett av de budskap demonstranterna sprejar på sina tröjor innan det bär av ut på en joggingrunda, som bland annat går förbi Charitésjukhuset i Berlin där den förgiftade Aleksej Navalnyj nu vårdas.

Joggingrundan startar på Unter den Linden framför den ryska ambassaden. Innan man ger sig av vill man via ambassaden förmedla ett klart budskap i riktning Moskva och Kreml.

– Vi kräver att den ryska regeringen startar en transparent utredning av förgiftningen av Aleksej Navalnyj. Samtidigt kräver vi också att den tyska regeringen och EU plockar fram de politiska verktyg som kan tvinga Moskva till en dialog och utredningar som man kan ta på allvar.

Det säger Sergej Medvedev som organiserar demonstrationen. Han är ordförande för en grupp som kallar sig dekabrister och som arbetar för att stärka civilsamhället i en rad östeuropeiska länder, däribland Ukraina, Belarus och Ryssland.

En kvinna som bär en tröja med texten "Run for Navalny" på ryggen
Bildtext Demonstration framför den ryska ambassaden i Berlin.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

”De är så otroligt fräcka”

Att det i fallet Navalnyj skulle komma till verkliga utredningar och att vi en dag får veta vem som på riktigt står bakom attentatet mot Navalnyj tror man bland den lilla skaran demonstranter i Berlin ändå inte.

– Så länge vi inte med säkerhet kan säga vem som genomförde attentatet så faller ansvaret på president Vladimir Putin och på Kreml, säger Sergej Medvedev.

Enligt honom gör man nu ändå allt för att tillbakavisa beskyllningarna och för att skapa förvirring. Från rysk sida försöker man till och med vända på steken och påstå att Navalnyj förgiftades först efter att han lämnade Ryssland.

För att stärka beläggen för att Navalnyj förgiftades med det i Sovjetunionen och Ryssland utvecklade kemiska stridsmedlet novitjok har man från tysk sida låtit analysera proven också utanför landet.

I måndags bekräftade laboratorier i Sverige och Frankrike att man oberoende av varandra har kommit fram till att de analyserade proverna, som härstammar från Navalnyj, innehåller novitjok.

Tyskland upprepar därför sitt krav om att Ryssland ska ta ställning i fallet.

– I Kreml är de ändå så otroligt fräcka att nåt samarbete blir det nog inte, fortsätter Medvedev och han ser att förgiftningen av Navlanyj hänger ihop med de lokalval som hölls i Ryssland under veckoslutet.

Igor Ejdman står på en bro i Berlin
Bildtext Igor Ejdman.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Igor Ejdman rysk sociolog bosatt i Tyskland sedan 2011 och kusin till den år 2015 mördade ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov, ser att också situationen i Belarus spelar en roll i förgiftningen av Navaljnyj.

– Kreml inser att Putin är en likadan diktator som Lukasjenko och att han också kan råka ut för liknande problem.

– Det var nödvändigt att röja undan den mest synliga oppositionsledaren, som är den enda som kan få ut tiotusentals människor ut på gatorna i Ryssland, säger Ejdman.

En kvinna håller upp ett plakat där det krävs att bygget av den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 stoppas
Bildtext En demonstrant kräver att bygget av gasledningen Nord Stream 2 stoppas.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Förgiftade relationer

Förgiftningen av oppositionspolitikern Navalnyj anstränger ytterligare de redan spända relationerna mellan Tyskland och Ryssland.

Det är inte värst länge sen man i Tyskland slog fast att Ryssland ligger bakom beställningsmordet på en georgisk man i Berlin – det här utan några nämnvärda reaktioner från Kreml.

Redan tidigare har man slagit fast att Ryssland också ligger bakom hackerangreppet mot den tyska förbundsdagen år 2015.

Där förbundskansler Merkel nu igen kräver svar och åtgärder, talar man i Moskva om hysteri och diskreditering.

I Tyskland höjs i vilket fall som helst röster för att stoppa bygget av den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2, något som inte ens Merkel längre helt utesluter.

– Man måste förstås se över sanktionerna, men samtidigt störs jag av att man inte ser på andra alternativ än ett stopp av Nord Stream 2, säger Sergej Medvedev.

– Därtill borde man fundera över hur relationerna till Ryssland kan förändras mer permanent och här behövs till exempel mer dialog och mer stöd för det ryska civilsamhället, fortsätter Medvedev.

Igor Ejdman hoppas också att gasledningsbygget nu stoppas på slutmetrarna. Han skulle också gärna se direkta sanktioner mot Putins innersta krets.

– Jag har redan länge sagt att det huvudsakliga och enda medlet mot dessa aggressioner och brott, är personliga hårda sanktioner i väst mot alla dem som representerar brottslingarna i Putins elit. De här människorna nästan alla kapital här, de har fastigheter, deras barn studerar, de kommer själva hit till läkare, säger Ejdman.

Han är i vilket fall som helst nöjd över att Tyskland så småningom verkar ha börjat överge sin ytterst försiktiga linje gentemot Ryssland och president Putin.

Kan kort lämna sjukbädden

Enligt läkarna vid Charitésjukhuset är Aleksej Navalnyj nu på bättringsvägen. I måndags meddelade man att Navalnyj igen kan andas utan respirator och tidvis till och med lämna sjukbädden.

Samtidigt som oppositionspolitikern håller på att tillfriskna har polisen enligt uppgifter i tyska medier skärpt övervakningen vid sjukhuset. På det här sättet vill man förhindra eventuella nya attentat mot honom.

Vilken en frisk Navlanyjs framtida roll eventuellt kommer att bli blir är ännu för tidigt att säga, men för oppositionen i Ryssland är förgiftningen av Navalnyj i vilket fall som helst ett hårt slag.

– De som stod bakom förgiftningen lyckades med sin plan. Oppositionen kunde inte, eller ville inte, organisera några massprotester i Ryssland.

– Det har visat sig att Navalnyj är i en nyckelposition och utan hans aktiva deltagande ser vi att oppositionen inte kan organisera några massiva aktioner i hela landet, säger sociologen Igor Ejdman.

– Om den här situationen fortsätter då Navalnyj förhoppningsvis blir frisk får vi se, fortsätter Ejdman.

Sergej Medvedev vill å sin sida ändå påminna om de ryska regionernas betydelse och han lyfter fram de sedan några månader pågående protesterna i staden Chabarovsk.

– Jag tror nog att förgiftningen av Navalnyj är ett hårt slag, men samtidigt kan man se att oppositionen blir starkare ute i de ryska regionerna. Där är perspektiven till politiska segrar större än vad de är i Moskva, säger Sergej Medvedev.