Teatrarna kämpar för att ekonomin ska gå runt: ”Att i längden fortsätta spela för halvtomma salonger är inte möjligt”
På fredag träffar musikern Thomas Enroth kulturministern för att överlämna kulturbranschens krav. Utmaningarna inför hösten är många och frågan är hur länge kulturscenen överlever med halvtomma salonger.
Namninsamlingen ” Finlands kulturbransch samlas i gemensamt upprop” samlade på två veckor in över 4 600 namn. De som skrivit under uppropet vill se lättnader i karantänsreglerna för arbete, att publikgränsen för evenemang ska höjas och hjälp till företagare som riskerar konkurs.
På fredag ska en av initiativtagarna, musikern Thomas Enroth personligen överlämna kraven till vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (Centern).
Det här sker samtidigt som kulturhösten sparkat igång med rådande restriktioner. Vid till exempel teatrarna är spelåret redan i full gång.
Premiärerna lockar publiken
Vid Wasa teater har man hunnit med två premiärer. Dockteaterföreställningen Det osynliga barnet på Vasallen och Ayn på teaterns stora scen.
Teaterchef Ann-Luise Bertell är glad att publiken hittade till båda premiärerna.
– Båda föreställningarna var slutsålda enligt det nya normala, alltså halva salongen. Trots alla säkerhetsföreskrifter och rekommendationer så kändes det ändå fantastiskt roligt att få ha publiken här och att vi kunde ha premiär. Det är klart vi längtar efter dagen vi kan släppa in alla som vill komma men det här är i alla fall bättre än ingenting, säger Bertell.
Också vid Vasa stadsteater ser det lovande ut inför helgens premiär av musikalen The sound of music.
– Som det ser ut nu så får vi vara glada. Premiärerna är helt slutsålda och ända till oktober ser det bra ut då det gäller biljettförsäljningen, säger försäljningschef Mari Omars.
Hoppas folk ska våga gå på teater
Wasa teater, Vasa stadsteater, Seinäjoki stadsteater och Karleby stadsteater har alla gått in för samma säkerhetsföreskrifter inför hösten. En av de största åtgärderna är att samtliga teatrar mer än halverat hur mycket publik de tar emot.
Vid Karleby stadsteater har man till exempel minskat antalet platser på stora scenen från 197 till nuvarande 60 platser.
Att publikmängden i bästa fall är halverad är en stor ekonomisk utmaning, samtidigt som man inte vet om man kommer att lyckas fylla ens de halva salongerna under hösten.
Från teatrarnas sida är det viktigt att få ut budskapet om att det är tryggt att gå på teater. Det märks inte minst i marknadsföringen. I en annons som nyligen publicerades i dagspressen lyfte Wasa teater inte som vanligt upp ett citat av en kulturskribent, utan det är Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta som citeras där han försäkrar att det är ok att gå på teater.
– Det är uppenbart att vi behöver mer publik. Vi hoppas verkligen att människor ska våga komma till teatern. Jag förstår motsättningen i att vi länge uppmanats att undvika folksamlingar och att bilden av teaterbesök är det är mycket folk på samma ställe. Men vi har nu sett till att det går att hålla avstånd och som jag ser det är det betydligt tryggare att gå på teater nu än att besöka matvaruaffären, säger Bertell.
Bokningarna senare i höst lyser med sin frånvaro
Även om det vid Vasa stadsteater ser bra ut fram till oktober, finns det många orosmoment i kalender längre in mot hösten.
– Det finns föreställningar som ännu är utan bokningar. Jag tror det beror på att alla lever i nuet, folk väntar in i det sista innan de köper biljett. Det gör vår situation lite väl ”spännande”. Om vi inte vet att folk kommer måste vi ställa in förställningar. Vi uppmanar därför folk att boka i förväg och sedan avboka om man till exempel blir sjuk. Man kan avboka samma dag och vi tar ingen avgift för det, säger Omars.
Läget är samma vid Karleby stadsteater bekräftar ekonomi- och förvaltningsdirektör Mia Gustafsson.
– Det är för tidigt att säga hur hösten blir men vi önskar att publiken kommer till teatern. Vi har satsat mycket på säkerheten, säger Gustafsson.
Finns ett sug efter livemusik och konserter
Förutom teatrarna är kulturskafferiet Ritz i Vasa en stor kulturutövare som påverkats av coronaläget. Vid Ritz har man på grund av restriktionerna begränsat sina platser från 318 till 90 platser. Många evenemang och konserter är antingen inställda eller framflyttade.
– Det är långt ifrån en normal höst. Hösten brukar vara vår högsäsong men nu har september varit väldigt lugn och det ser likadant ut i oktober. I november och december har vi fortfarande många evenemang men vi vet inte om de verkligen blir av. De närmste veckorna är avgörande, säger verksamhetsledare Jessica Mattila.
Har publiken hittat till de evenemang som ordnats?
– Ja vi märker att folk saknar att gå på konserter och ta del av livemusik så de evenemang vi har haft har sålt bra till den kapacitet vi har för tillfället, säger Mattila.
Aktuellt just nu är den nordiska kongressen och festivalen Musik och Talang som ordnas för tionde året i rad den 18-19 september. I år blir evenemanget digitalt.
– Det är trist att inte kunna fira med dunder och brak nu då det är tioårsjubileum. Det blir en annan version nu som också har sina fördelar men det är klart att målet är att i fortsättningen kunna satsa på livemusik och spelningar, säger Mattila som är producent för festivalen.
Vill öppna dörrarna för alla
De kulturutövare Yle Österbotten talat med hoppas alla att man så snart som möjligt ska kunna öppna sina dörrar för en större del av publiken. Frågan är hur länge det är ekonomiskt möjligt att spela för halvtomma salonger.
– Det är klart att det är en väldigt utmanande situation. Det är svårt för mig att sia om hur länge vi kan fortsätta. Vi gör allt vi kan för att spara. Sedan är det upp till våra ägare och styrelsen om verksamheten kan fortsätta om läget fortsätter så här under en längre tid framöver, säger teaterchef Ann-Louise Bertell vid Wasa teater.
– Det är absolut inte ekonomiskt, men om vi har föreställningarna fyllda till rådande kapacitet så kan vi just och just hålla repertoaren igång. Men det är klart vi önskar att snarast kunna spela för fulla salar igen, säger försäljningschef Mari Omars vid Vasa stadsteater.
Hur länge kan man fortsätta så här med halv kapacitet?
– Inte länge, inte efter den vår vi har bakom oss. Det är definitivt fråga om ett krisläge och får man inte mera stöd av staten vet jag inte var det här kommer att sluta, säger Omars.
Behovet av kultur har inte minskat
Verksamhetsledare Jessica Mattila vid kulturskafferiet Ritz lyfter fram att alla i kulturbranschen påverkas av det rådande läget.
– För artisterna är livespelningar en mycket stor del av inkomsten nu då skivor inte säljer lika bra som tidigare. Men det är inte bara artisterna som påverkas utan också promoters, tekniker och biljettförsäljningstjänster lider just nu, säger Mattila.
Förutom det ekonomiskt kärva läget för kulturutövarna lyfter
teaterchef Ann-Luise Bertell upp betydelsen av kultur för publiken.
– Vi är här för att producera kulturupplevelser och det gör vi så länge vi får. Jag skulle säga att behovet av kultur, gemenskap och upplevelser inte har minskat, tvärtom finns det nu en stor längtan efter kulturen, säger Bertell.