Hoppa till huvudinnehåll

Sport

För Camilla och Charlotta Höglund var bobollsplanen barndomens lekplats – nästa år spelar de i damernas Superpesis

Från 2020
Uppdaterad 21.09.2020 17:33.
Charlotta Höglund dyker.
Bildtext 15-åriga Charlotta Höglund har spelat boboll i nio år.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Det var en slump att mamma Kaisa Höglund började spela boboll i slutet av 1970-talet. Men hon förlorade sitt hjärta åt grenen och nu löper döttrarna i hennes fotspår. Camilla och Charlotta Höglund satsar idag allt på bobollen – och nästa vår gör de debut i damernas Superpesis.

– Mamma har spelat boboll i 42 år och det är tack vare henne jag är här, säger Camilla och småler och kastar en blick på mamman som står en bit bort.

– Boboll är så starkt i familjen tillägger lillasyster Charlotta. Jag kan inte sätta fingret på det, men jag kände genast att det här var min grej.

Mamma Kaisa Höglund berättar att familjens semestrar ofta tillbringades på bobollsplanen i Kasberget.

– När jag spelade eller tränade, var det här flickornas lekplats. De fick röra sig fritt här i idrottsparken, men utanför staketet fick man inte gå.

Charlotta Höglund, Kaisa Höglund och Camilla Höglund
Bildtext Höglundska trippeln mot Superpesis 2021.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Förutom boboll fanns friidrott och längdåkning länge med bland syskonens favoritgrenar. Innebandyn slutade Charlotta med så sent som i våras och nu är det bara boboll som gäller. Grenvalet föll sig så att säga naturligt när man har vuxit upp på en bobollsplan.

Drömmen gick i uppfyllelse

För ett par veckor sedan kvalade Roihuttaret till damernas Superpesis. Och när de säkrade platsen efter två segrar över Vaasan Mailattaret, visste glädjen inga gränser.

– Det är stort. För mig, för föreningen och för hela stadsdelen, säger Kaisa Höglund, som fungerar som andra spelledare i Roihuttaret. När det stod klart att vi stiger, kom tårarna. Mitt hjärta är blått, som i Roihus klubbemblem.

Camilla Höglund
Bildtext Camilla Höglund har drömt om att spela i Superpesis sedan hon var tio år gammal.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Roihu spelade i FM-serien i 27 år, mellan åren 1967 och 1997 och klubben knep fyra FM-silvermedaljer åren 1982, 1985, 1986 och 1988. Senast klubben spelade i Superpesis var säsongerna 2013 och 2014. Kampen om att komma tillbaka till högstaligan har pågått länge.

– Jag har drömt om det här sedan jag var tio, säger Camilla Höglund. Och det som gör det så speciellt är att vi har jobbat både länge och hårt med det här laget för att nå vårt mål. Så det var nog en obeskrivlig känsla.

Roihu satsar mycket på att utveckla sina egna juniorer och det har också burit frukt. I flickornas Superpesis hör klubben till toppskiktet. I damlaget kommer över hälften av spelarna från moderklubben.

– Nog är det grymt att vara bara 15 år och få spela i Superpesis. Visst är det häftigt, konstaterar Charlotta Höglund.

Charlotta Höglund slår en boboll.
Bildtext Charlotta Höglund siktar på att komma in på något idrottsgymnasium nästa höst.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Planen fyller inte kraven för Superpesis

Enda smolket i bägaren är att Roihus hemmaplan i Kasberget i östra Helsingfors inte uppfyller de krav som Superpesis ställer. Bland annat finns det för få läktarplatser och planen är gropig. Kaisa Höglund hoppas att förbundet, klubben och staden ska hitta en lösning.

– Intresset för klubben har ökat och viljan finns. Först måste bristerna kartläggas och sedan får vi se med vilken tidtabell de kan åtgärdas.

"Va', spelar du boboll? Häftigt!"

Syskonen Höglund är vid det här taget vana vid att deras grenval väcker intresse. När Camilla inledde sina fysioterapistudier vid Arcada, var det många, framförallt från Österbotten som var nyfikna på hennes grenval. Enligt Camilla vet man väldigt lite om grenen i Svenskfinland, trots att de flesta spelat boboll i skolgymnastiken.

Charlotta går i nian i Kungsvägens skola och hoppas få en plats vid ett idrottsgymnasium nästa höst för att lättare kombinera bobollen med studierna.

Camilla Höglund dyker.
Bildtext Studiekompisarna frågar massor och har sagt att de gärna kommer på match, säger Camilla.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Det är framförallt bobollens mångsidighet som har fångat syskonen Höglund. Det räcker inte med att kunna slå långt, ta lyra, kasta eller löpa fort. En stor del av spelet handlar om taktik och det gäller att ha huvudet på skaft.

Camilla Höglunds position är trea, en allroundspelare som ska hjälpa laget både inne och ute. Charlotta Höglund är joker-spelare, med uppgift att slå och löpa, några uteturer blir det inte för hennes del.

För att riktigt komma in i spelet, rekommenderar båda att man tar med sig någon som kan lite mera om spelet, än bara de grundläggande reglerna. Man får ut mera av matchen då.

– Så vad ska man hålla ögonen på, om man kommer för att se sitt livs första bobollsmatch?

– Bollen, säger Charlotta Höglund med ett skratt.

Finalserien i Superpesis pågår som bäst. Kouvolan Jymy möter Sotkamon Pallonlyöjät på herrsidan. Den tredje och avgörande matchen spelas på lördag. På damsidan blev Kirittäret från Jyväskylä mästare då man slog Manse PP från Tammerfors med 3–0 i matcher.

Diskussion om artikeln