Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aleksej Navalnyj hälsar från sjukhussängen: "Jag kan andas själv"

Från 2020
Uppdaterad 15.09.2020 14:14.
En patient i en sjukhussäng omgiven av sjuksköterskor.
Bildtext Aleksej Navalnyj i sjukhussängen. Bredvid sig har han sin fru Julia och sina barn.
Bild: Navalny

"Hej, det här är Navalnyj. Jag saknar er," skriver den ryske oppositionsledare till sina följare på Instagram. Han skriver också att han fortfarande knappt orkar göra något, men att han nu kan andas själv. Han skriver att han andades själv hela måndagen.

Den ryska oppositionens ledare Aleksej Navalnyj har uppdaterat sitt Instagramkonto med en bild från sin sjukhussäng på Charité-sjukhuset i Berlin. Bredvid sig har han sin fru Julia och sina barn.

Enligt New York Times har Navalnyj redan sagt att han ska återvända till Ryssland direkt han tillfrisknat. Tidningen citerar tyska källor.

Det var i mitten av augusti i år som den ryske oppositionsledaren Aleksei Navalnyj tros ha blivit förgiftad av nervgiftet novitjok under en resa. Han var på väg hem till Moskva efter en rundresa i Sibirien där han träffade kandidater som han stödde i lokalvalet. Han togs in på sjukhuset i Omsk och därifrån flögs han med ambulanstransport till Charité-sjukhuset i Berlin i Tyskland i slutet av augusti.

Både tyska, svenska och franska tester har också bekräftat att Navalnyj ska ha förgiftats med ett nervgift. I Ryssland har man däremot inte hittat spår av nervgift, men säger att man är beredda att granska fallet. Men i så fall behöver man tyska myndigheters hjälp.