Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stormen slår till mot Åland och västkusten i kväll – så här förbereder du dig

Från 2020
Uppdaterad 16.09.2020 11:24.
Omkullblåsta tallar i skogen i Hammarland, Åland, 6 månader efter stormen Alfrida.
Bildtext Ännu ett halvår efter Alfrida/Aapeli var skogarna åtminstone i Hammarland bevis på stormens framfart. Den storm som nalkas från och med onsdag kväll är i samma storleksklass.
Bild: Niklas Evers

Den storm som sveper in över landet i eftermiddag för med sig vindar på över 20 meter i sekunden – också på land, uppemot sju meter höga vågor och på vissa håll 50 millimeter regn. Senast en så kraftig storm slog till fick Åland den största smällen, men det gjorde så att man nu är redo för det värsta.

Bottenhavet, Kvarken och Ålands hav drabbas först av stormen. Nordliga vindar på närmare 30 meter i sekunden kan förekomma och i Österbotten väntas rikliga regn.

– Ett mycket ettrigt lågtryck kommer in västerifrån, redan på eftermiddagen går det över Österbotten och rör sig mot sydost, säger Yles meteorolog Anne Borgström.

Regn kan det bli överallt, men mest nederbörd faller norr om Vasa och Jyväskylä. Mellersta och östra Finland får på torsdag ta emot så mycket som 50 millimeter nederbörd.

Stormvinden kommer mot kvällen eller natten

Vindarna färdas delvis i en annan riktning. Efter att stormen först nått i Österbotten och Åland sveper de mot sydost och når på torsdagen Finska viken.

– Vinden kommer vara hård redan under onsdagseftermiddagen och kan uppnå stormstyrka redan före natten på de västra havsområdena. På torsdag kommer vinden att vara som hårdast, också på västra Finska viken, säger Borgström.

Så här förbereder du dig inför stormen

Räddningsverket i Mellersta Nyland listar saker som det är bra att ha koll på före, under och efter stormen.

Före stormen

 • Ladda telefoner, surfplattor och bärbara datorer på förhand så att de fungerar under ett eventuellt elavbrott.
 • Se till att ha ficklampor, batterier, levande ljus och tändstickor samt reservproppar hemma.
 • Ta in utemöbler och saker som kan flyga i väg i stormen.
 • Placera bilar som är parkerade på gården så att träd inte kan falla på bilarna.
 • Kontrollera att takplåtarna sitter ordentligt fast.
 • Stäng fönster och dörrar.
 • Dra ut elektriska apparater ur eluttagen.
 • Se till att eventuella båtar är ordentligt fastbundna och åk inte ut på tur med båten.
 • Om du renoverar ditt hus ska du komma ihåg att skydda byggmaterialen och -verktygen.

Under stormen

 • Håll dig inomhus och håll också husdjuren inne.
 • Om du är ute, undvik tält och andra lätta konstruktioner som finns ute. Sök inte skydd under träd eller andra höga konstruktioner, använd heller inte ett paraply. Det går bra att söka skydd i en bil eller en husvagn under stormen.
 • Undvik att använda hissar på grund av eventuella elavbrott.
 • Om du är ute till sjöss och stormen överraskar dig, försök ta dig i land om det är tryggt.

Efter stormen

 • Ring 112 om till exempel takkonstruktioner har brutits av, ett träd har fallit eller hotar att falla på en byggnad eller på en väg och det kan orsaka fara för någon.
 • Anmäl träd som fallit på elledningar.
 • Gå inte nära elledningar som fallit.

Källa: Mellersta Nylands räddningsverk

Sjumetersvågor?

Också våghöjderna kan bli rejäla. Enligt Borgström ger prognosen en 20 procents chans till över sju meter höga vågor.

Vinden är nordlig så på land kan stormen beroende på läge te sig olika stark, men på tisdagseftermiddagen varnades det åtminstone i Österbotten för hårda vindar på onsdag kväll och torsdag även på land, med byar på över 25 meter i sekunden.

Två personer står bredvid en bil och ser på en trädgren som nästan blåste över bilen.
Bildtext Stormen Alfrida drabbade Åland hårt den andra januari 2019.
Bild: Privat/Jenny Rancken

2019: Alfrida lärde Åland en läxa

På Åland är det många som ännu mycket väl minns hur det gick då stormen Alfrida, eller Aapeli som den hette i resten av Finland, slog till så "fredens öar" darrade i fogarna.

Alfrida svepte över Finland och Sverige den 2 januari 2019, och skulle egentligen inte alls vara så kraftig enligt prognoserna. Men stormen blev den kraftigaste som någonsin uppmätts i Finland och ledde till inställda tåg, strömavbrott och översvämningar.

Till och med Tyskland påverkades av Alfrida, då vattenståndet steg med över en och en halv meter.

Våra största vägar var också i praktiken ofarbara på morgontimmarna och efter ett tag fick vi problem med telefonen eftersom även den är beroende av elektricitet

På Åland blev skadorna märkbara, berättar Johan Ehn på räddningsverket i Mariehamn.

– Vi fick så hårda vindar att mycket träd föll, och de föll inte bara i skogen. De föll över elledningar så vi hade stora strömavbrott, då det var som värst var 96 procent av fasta Åland utanför Mariehamn utan el.

Han beskriver det som en tuff situation.

– Våra största vägar var också i praktiken ofarbara på morgontimmarna och efter ett tag fick vi problem med telefonin också eftersom även den är beroende av elektricitet. Så under en tid där hade vi en ganska tuff situation.

Badhuset vid Nelins villa har tagit stryk av stormen Aapeli
Bildtext I Sundom i Österbotten var det en och annan sommarstuga som fick se sig besegrad av Aapeli.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Ehn påpekar att stormen blev värre än väntat då, så myndigheterna var inte beredda. Den här gången är det annorlunda.

– Efter Alfrida gjorde vi gemensamt ett stort utvärderingsarbete för att se vad som fungerade och vad som inte fungerade, och det kommer vi nu att utnyttja så att vi tillsammans myndigheter emellan kan se till att medborgarna får bästa möjliga service.

– Vi har haft kontakter på myndighetsnivå de senaste dagarna och följer med läget. Vi vet ju inte exakt hur det kommer bli men vi följer med så att vi kan upprätthålla en så god beredskapsnivå som möjligt, säger Ehn.

Johan Ehn säger att förutsättningarna att lyckas nu är ännu bättre än förra gången, och att man trots att Alfridas kraft överraskade myndigheterna också då gjorde ett bra jobb, tack vare att myndigheterna och de samhällsviktiga bolagen inom telefoni och elektricitet lyckades så bra med sitt samarbete.

Redo att kalla in förstärkningar

Knut Lehtinen, ledande brandinspektör vid Egentliga Finlands räddningsverk, säger att man är redo att kalla in extraresurser om det behövs.

– Höst- och vinterstormar är ju årligt förekommande, så vi har fått in en del rutiner hur vi ska förbereda oss inför stormar, konstaterar Lehtinen.

Oftast har man extraresurser såsom till exempel avtalsbrandkårerna eller de frivilliga brandkårerna.

– De kan man kalla in på stationsberedskap där man tror att det kan bli stora skador. För när det blir över 22–23 meter i sekunden så kan träden börja falla och då kan det bli många uppdrag för oss.

Åboland kan klara sig bättre än till exempel Österbotten den här gången, då vinden kommer från norr. På Åland finns inget liknande skydd, så även de åländska räddningsmyndigheterna är redo ifall mer händer behövs.

– Vi håller på att diskutera var vi kan behöva stärka. På det stora hela försöker man ju jobba med den normala styrkan men förstås så att man har beredskapen för att det här ska hända, säger Johan Ehn i Mariehamn.

Wasaline ställer in turer

Wasalines avgång från Umeå på onsdag har tidigarelagts med några timmar och på torsdag ligger Wasa Express i hamnen i Vasa.

Den sista avgången före stormen blir på onsdag förmiddag från Umeå.

Diskussion om artikeln