Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Massiv korruptionsskandal slår hårt mot Viborgs medeltida kulturarv

Från 2020
Det runda tornet i Viborg sommaren 2019.
Bildtext Runda tornet i Viborg.
Bild: Yle

En tjänsteman i ryska Viborg misstänks ha förskingrat 8 miljoner euro. Summan är lika stor som stadens årsbudget. Pengarna var öronmärkta för restaurering av historiska byggnader.

Ryska myndigheter anhöll i dag ordföranden för finansutskottet i regionen Viborg. Mannen misstänks ha förskingrat en rekordsumma på 700 miljoner rubel (8 miljoner euro).

Skattemedlen hade betalats ut för att finansiera restaureringen av de historiska byggnaderna i Viborgs centrum.

Åklagarämbetet hävdar att mannen inte har agerat ensam, utan att även andra personer varit involverade i skandalen. Man utesluter heller inte att det finns medskyldiga inom själva administrationen.
Enligt ryska medier har mannen uppgett att han ville använda pengarna för att muta sig fram till ett prestigefyllt statligt jobb i Moskva.

Ärendet tas upp i rätten de närmaste dagarna.

Korruptionen härjar

Staden Viborg grundades 1293 och kan stoltsera med en unik arkitektur. Men det moderna Ryssland har vanskött arvet och låtit de medeltida husen förfalla.

En rad projekt att renovera och restaurera byggnaderna har varit på tapeten de senaste 30 åren, men resultaten har varit magra. Särskilt husen i Viborgs gamla stad hotar rasa vilken dag som helst.

Viborg har de senaste fyra åren fått ta emot hela 4 miljarder rubel i skattemedel för att sköta om det unika arvet. Kritiker har redan tidigare förundrat sig över vart pengarna tar vägen eftersom stadsbilden inte förändras.

Ryska kulturministeriet har i en plan konstaterat att 356 historiska byggnader i Viborg kräver åtgärder.

Korruption är ett av de största samhällsproblemen i Ryssland. Organisationen Transparency International rankar varje år korruptionen i 180 länder. På den senaste listan ligger Ryssland på 137:e plats.

Diskussion om artikeln