Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historiskt avtal undertecknades i Vita huset: Bahrain och Förenade Arabemiraten har nu upprättat diplomatiska relationer med Israel

Från 2020
USA:s president (till höger) står och pratar med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Bahrains utrikesminister Abdulatif al-Zayani och Förenade Arabemiratens utrikesminister.
Bildtext USA:s president Donald Trump (till höger) står och pratar med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Bahrains utrikesminister Abdulatif al-Zayani och Förenade Arabemiratens utrikesminister Abdullah bin Zayed.
Bild: EPA / Jim Lo Scalzo

Israel har undertecknat avtal om att upprätta diplomatrelationer med Förenade Arabemiraten och med Bahrain. Besluten om att normalisera relationerna har fattats redan tidigare, men avtalen undertecknades formellt på tisdagen i Washington.

USA:s president Donald Trump stod värd för ceremonin eftersom fredsavtalen nåddes med USA som medlare.

Israels representant på plats var premiärministern Benjamin Netanyahu, utrikesminister Abdullah bin Zayed representerade Förenade Arabemiraten och Bahrains representant på plats var utrikesminister Abdulatif al-Zayani.

Fyra arabländer har nått avtal med Israel

I flera decennier har majoriteten av arabländerna bojkottat Israel och hållit fast vid att man kan upprätta diplomatiska relationer först efter att konflikten mellan Israel och palestinierna har lösts.

Efter Bahrains och Förenade Arabemiratens avtal har nu sammanlagt fyra arabländer nått ett avtal med Israel. Israel upprättade diplomatiska relationer med Egypten år 1979 och med Jordanien år 1994.

När Trump träffade Netanyahu i Ovala rummet tidigare på tisdagen sa Trump att fler länder väntas nå avtal med Israel.

– Vi kommer att ha minst fem eller sex länder som följer efter, sa Trump enligt nyhetsbyrån Reuters.

Trump nämnde ändå inte mer specifikt vilka länder hans uttalande gäller. Presidenten sa också att de tre länderna i Mellanöstern kommer att "jobba tillsammans som vänner".

– Vi är här den här eftermiddagen för att förändra historiens gång, sa Trump.

Protester i Gaza, Nablus och Hebron

Avtalen kan ses som en viktig diplomatisk vinst för Trump. Att Israel, Bahrain och Förenade Arabemiraten nu har normaliserat sina relationer är ett tecken på att alla hyser en oro för Iran som utvecklar ballistiska missiler i området.

Iran har kritiserat avtalen och avtalen har också fördömts av palestinierna.

Samtidigt som Netanyahu var i Washington och undertecknade avtalen ringde sirener i södra Israel för att varna om raketer som skjutits i Gaza. Israels armé uppgav att två raketer skjutits mot Israel från Hamas-styrda Gaza.

Hundratals palestinier demonstrerade mot avtalen på tisdagen bland annat i Hebron och Nablus och på Gazaremsan.

Källor: AFP, AP, Reuters, STT

Diskussion om artikeln