Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kristian Pulli tog stora skalper i Schweiz – pangträffen kom i sista hoppet och då fick världsmästaren från förra hösten se sig slagen

Från 2020
Uppdaterad 16.09.2020 06:25.
Kristian Pulli hoppar längd.
Bildtext Kristian Pulli nådde längre i Schweiz än när han vann längdhoppet i landskampen mot Sverige i Tammerfors.
Bild: All Over Press

En finfin serie – med höjdpunkten i det sjätte hoppet. Kristian Pulli stod för karriärens näst bästa resultat, säkrade segern i en friidrottsgala i Schweiz och besegrade två världsstjärnor – bland annat den regerande världsmästaren.

Ett gäng finländska friidrottare var på plats i Bellinzona i södra Schweiz för att tävla i tisdagens gala. Det klart bästa resultatet stod längdhopparen Kristian Pulli för.

Pulli – finländsk rekordhållare i grenen efter 8,27 i juni – utmanade om segern i en oerhört jämn tävling.

Sydafrikanen Ruswahl Samaai, jamaicanen Tajay Gayle, Kristian Pulli och schweizaren Simon Ehammer bjöd på en centimeterstrid.

Samaai (8,49) och Gayle (8,69) har rekord som är klart vassare än Pullis, men till slut var finländaren bäst för dagen.

Pullis serie innehöll fyra hopp över 7,90 och när det behövdes som mest kom också pangträffen. I sista hoppet fick han upp 8,08 och det är hans näst bästa hopp i karriären i godkända vindförhållanden.

Samaai stannade på 8,04, Gayle och Ehammer på 7,99.

Tajay Gayle efter VM-guldet 2019.
Bildtext Tajay Gayle tog VM-guld 2019.
Bild: imago images/Beautiful Sports/ All Over Press

Gayle och Samaai är världsstjärnor i längdhopp. Gayle tog VM-guld i Doha förra hösten och i samma tävling slutade Samaai femma. I VM 2017 tog Samaai ett brons.

I tävlingen i Schweiz gick det däremot tungt för Kristian Bäck. Bäck, som bara har hoppat i FM i Åbo tidigare den här säsongen, hoppade bara två hopp.

Efter kryss i första och 7,25 i andra stod han över i tredje och fler insatser blev det inte. Bäck har ett jobbigt år bakom sig och resan till Schweiz blev misslyckad.

Inget rekord för Harala

På damernas 100 meter häck jagade Lotta Harala nytt rekord. Harala har tävlat mycket och jämnt i sommar, men den sista fullträffen har saknats.

Nio av karriärens tio bästa tider har Harala sprungit i sommar – bland annat personliga rekordet 13,07 två gånger om.

Motståndet i Schweiz var utmärkt med bland annat Nadine Visser i fältet, men Harala fick inte till det. I nollvind blev hon trea på 13,19 i säsongens sista lopp.

Lotta Harala är i fin löpform.
Bildtext Lotta Harala.
Bild: All Over Press

Visser, som har årets bästa tid på korta häcken, vann tävlingen på 12,79.

På herrarnas 1500 meter klarade Joonas Rinne inte av att ta sig under 3.40. Rinne blev tolva i loppet på tiden 3.40,38, vilket ändå är personligt rekord för honom.

Långt kast av Ståhl

I en internationell friidrottsgala i Zagreb visade svenske diskusbjässen Daniel Ståhl att höstformen är bra. Ståhl fick upp 68,87 i sitt andra försök och hade totalt tre kast över 67 meter.

Ståhl vann sin 16:e tävling för säsongen. Svensken har bara förlorat en gång på hela säsongen.

På kroatisk mark noterade också svenskan Khaddi Sagnia ett världsresultat. Sagnia hoppade nytt personbästa då hon fick upp 6,92.

I Schweiz satte i sin tur norskan Hedda Hynne nytt nordiskt rekord på 800 meter. Norskan löpte i mål på 1.58,10.

– Det kändes otroligt bra. Jag gick ut för att springa snabbt och det klarade jag, säger Hynne till NRK.

Hynne löper nästa gång i Diamond League-galan i Rom på torsdag. I den tävlingen tävlar också finländska häckstjärnan Annimari Korte.

Artikeln uppdaterad kl 6.25. Hynnes notering på 800 meter var även nordiskt rekord.