Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Budgetförhandlingarna: "Utmaningarna stora och 1,4 miljarder sätts på coronatestningar", säger finansministern

Från 2020
Uppdaterad 16.09.2020 15:59.
Finansminister Matti Vanhanen på Ständerhusets trappa
Bildtext Osäkerheten fortsätter tills vi har ett coronavaccin, säger finansminister Matti Vanhanen (C).
Bild: Lehtikuva

I dag har hela regeringen varit samlad på Ständerhuset för att förhandla om nästa års budget. I går meddelade de fem partiordförandena att de har nått en lösning i de största frågorna.

Till dem hör åtgärder för att öka sysselsättningen och energiskatterna. Underskottet i statsbudgeten blir nästan 11 miljarder. Ännu i Finansministeriets budgetförslag var summan sju miljarder.

Det betyder att Finlands statsskuld ökar ytterligare.

Vanhanen: "Tills vi har ett vaccin fortsätter osäkerheten"

Utmaningarna är stora, betonade finansminister Matti Vanhanen (Centern) då han kom till Ständerhuset på morgonen. Så här jämförde han coronapandemin med finanskrisen.

- Finanskrisen hade en logik, medan coronakrisen är oförutsägbar. Tills vi ha ett vaccin fortsätter osäkerheten, konstaterade Vanhanen.

I dag är alltså alla ministrar inbjudna till mer detaljerade budgetöverläggningar. En pressträff där hela innehållet i förslaget till nästa års statsbudget publiceras hålls kl. 16. Infot streamas på Arenan.

Hård dragkamp om torvanvändningen

Dragkampen om bland annat torvanvändningen har varit hård. Så här kommenterar statsminister Sanna Marin (SDP) i morse.

- Torvanvändning halveras fram till 2030, säger Marin. Processen framskrider enligt regeringsprogrammet.

Också Centerledaren Annika Saarikko (Centern) konstaterar att Finland har förbundit sig till klimatmålen.

- Vi har kommit överens, konstaterade Saarikko kort.

Annika Saarikko och Sanna Marin på Ständerhusets trappa
Bildtext Centerledaren Annika Saarikko och statsminister Sanna Marin kommenterade budgetförhandlingarna på Ständerhusets trappa i morse
Bild: Lehtikuva

Henriksson: "Också kommunerna kan andas ut!"

Redan i går kväll meddelade partiledarna att de har kommit överens i de stora frågorna.

- Jag är lättad, konstaterade justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) då hon anlände till Ständerhuset.

Också kommunernas beslutsfattare borde åtminstone delvis kunna andas ut, enligt Henriksson. Mera detaljer blir det senare i dag.

En leende Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Anna-Maja Henriksson anländer till budgetförhandlingarna.
Bild: Lehtikuva

Arbetsmarknadsparterna ska diskutera pensionsslussen

Regeringen ska bland annat förbättra sysselsättningen genom stöd för så kallad individuell jobbsökning, där arbetslösa måste söka upp till fyra jobbmöjligheter, rapporterar Yle Uutiset.

Enligt uppgifter till Yle kommer arbetsmarknadsorganisationerna att involveras. Om de inte kommer fram till beslut inom en nära framtid kommer regeringen att igen ta över med en snabb tidtabell.

Till de åtgärder som kommer att diskuteras i arbetsgruppen hör att slopa den så kallade pensionsslussen.

1,4 miljarder euro för coronatestningar

För coronatestningar är det i nästa års statsbudget reserverat 1,4 miljarder euro och den summan är beräknad på 30 000 dagliga testningar.

17 miljoner euro har reserverats för repetitionsstudier för gymnasiestuderande och andra åtgärder för att jämna ut följderna av coronavirussituationen våren 2020.

Kulturen och idrotten kompenseras fullt ut

Enligt uppgifter till Yle kommer kultur- och idrottsföreningarna att mer eller mindre kompenseras fullt ut för Veikkauspengar som har fallit bort.

Spelbolaget Veikkaus intäkter har minskat radikalt. Spelautomaterna stängdes i samband med coronaåtgärderna - ett beslut som Veikkaus hade planerat att ta redan länge, för att motverka spelmissbruk.

Pengarna tas från lotteriskatten och mera låntagning.

Underskottet i nästa år statsbudget är 10,7 miljarder

Det står klart att underskottet i nästa års statsbudget kommer att vara större än man tidigare har beräknat. Orsaken är enligt finansminister Matti Vanhanen att alla kostnader för coronakrisen skrivs in redan nu, så att regeringen inte ska behöva göra flera tilläggsbudgetar nästa år.

Till exempel kostnaderna för coronatestningarna kommer att vara över en miljard euro. Allt som allt blir det ett underskott på 10,7 miljarder euro och Finland lyfter lån för den summan.