Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lyxskjuts till hotellet, där motståndaren erbjöd Perttu Jussila 100 000 dollar i mutor – nu talar underdogen ut om det märkliga ordförandevalet i bowlingsförbundet

Från 2020
Perttu Jussila.
Bildtext Perttu Jussila.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Det skulle inte gå att rubba schejken från Kuwait. Men ändå verkade Perttu Jussila på allvar vara med i racet om ordförandeposten i det internationella bowlingsförbundet. Sedan började det hända. - Det är korruption, säger Jussila nu till Yle.

För ungefär två år sedan fattade Perttu Jussila ett beslut som skulle föra honom runt i världen under de kommande månaderna: den tidigare proffsspelaren skulle utmana schejk Talal Mohammed Al-Sabah i ordförandevalet i det internationella bowlingsförbundet.

– De försökte hitta någon annan kandidat, men jag var det enda alternativet. Alla visste att schejken har gränslösa resurser, säger Jussila nu – ett år efter ordförandevalet.

– Dessutom känner alla till historien, tillägger han.

Schejk Talal Mohammad Al-Sabah.
Bildtext Schejk Talal Mohammed Al-Sabah.
Bild: imago images/Xinhua/All Over Press

Al-Sabah är en kontroversiell person inom bowlingskretsarna. Kuwaitiern tog över som ordförande år 2015, efter att han erbjudit den sittande ordföranden Kevin Dornberger ett jobb som vd i stället.

Förbundet hade aldrig förr haft en vd med samma befogenheter som Dornberger och lönen kom ur schejkens ficka – ett arrangemang som de flesta verkade okej med. Förbundet sparade ju pengar.

– De såg inte det som korruption, säger Jussila.

"Skulle väl inte vara med i politiken om jag inte var bra på att snacka skit"

Det ryktades snabbt om att Al-Sabah använde förbundet för att främja sina egna affärsintressen. Idrottarna ansåg också att förbundet gått i fel riktning sedan schejken tog över.

Därför lät Jussila sig övertalas att ställa upp.

– Bowlingen är allt för mig. Allt annat är sekundärt. Jag är väldigt ambitiös och har nått så gott som alla mina mål, säger han självsäkert.

Perttu Jussila.
Bildtext Perttu Jussila vann flera EM- och FM-medaljer under karriären.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Jussila började bowla som femåring. Fyra år senare gjorde han det redan regelbundet och i högstadiet blev det en seriös hobby. Gymnasiet gick han i Kuortane – på bowlingslinjen.

– Jag hade aldrig den idrottsliga talangen, men nog allt annat som krävdes. Bowling handlar ändå om att upprepa, upprepa, upprepa tills du blir bra. Den viktigaste talangen är att vara villig att göra jobbet.

– Förstod du vad jag menar? Inte skulle jag väl vara med i politiken om jag inte var bra på att snacka skit, säger Jussila och skrattar.

Mutförsöket

Helt som varje ordförandeval i vilket grenförbund som helst var också kampen mot Al-Sabah i allra högsta grad politisk.

Efter att ha lett Tammerfors och Finlands bowlingsförbund siktade Jussila nu på den högsta möjliga posten. Han reste runt i Asien och lyckades vinna över flera nationella förbunds förtroende.

Då vaknade också schejken.

I Hongkong informerade det internationella förbundets generalsekreterare Vivien Lau finländaren om att kuwaitiern vill träffas. Nästa dag plockades Jussila och Lau upp vid landets främsta bowlingshall och fördes till ett känt lyxhotell.

Bowlingklot.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Där träffade Jussila schejken för första gången under valet.

De diskuterar sina syner på förbundets arbete i ungefär en timme. Sedan säger schejken att han måste be. Jussila stannar kvar i rummet, tillsammans med en av Al-Sabahs assistenter.

Då plockar han fram en pekplatta med en siffra på skärmen: 100 000. Han säger att Jussila ”har andra alternativ på bordet ifall han skulle välja att kasta in handduken i ordförandevalet”.

– Min puls var säkert 300. Jag sa genast att jag måste därifrån. Jag vågade inte berätta om incidenten för någon på väldigt länge. Jag kan ju inte bevisa det heller, även om jag skulle ha försökt, säger Jussila.

– Men efteråt berättade ett visst lands förbunds ordförande att han skulle ha varit överraskad om han inte försökt muta mig, tillägger han.

Märkliga fullmakter

Jussila stannade alltså kvar i ordföranderacet – som bara blev märkligare och märkligare.

I Europa började man samla in fullmakter inför omröstningen, eftersom alla inte hade möjlighet att närvara. Det visade sig att fullmakterna gällde röster på schejken, trots att de nationella förbunden hade lovat att rösta på Jussila.

Israel protesterade mest efter fusket. Varför skulle de ha röstat på en medborgare från ett land som inte ens godkänner att Israel existerar? Yle har sett mejlkorrespondensen där den israeliska ordföranden Arie Fisher ifrågasätter fullmakterna.

Dessutom gav länder som Nordkorea, Turkmenistan, Afghanistan och Syrien sina fullmakter för att rösta på kuwaitiern.

– Och andra liknande ”kända” bowlingländer, säger Jussila sarkastiskt.

"Väldigt konstigt"

Till råga på allt försökte det internationella uppenbarligen stoppa Jussila från att delta i kongressen i Las Vegas där omröstningen skulle äga rum.

Först fick han inte något formulär för att anmäla sig till kongressen. Och utan en anmälan får han inte delta. Ett par timmar före deadline damp det ner i mejlen. Ett tekniskt fel, intygade generalsekreterare Lau.

Förbundet vägrade dessutom dela Jussilas valprogram till de andra förbunden. Det är inte på förbundets ansvar att agera marknadsföringsapparat, meddelade man.

Perttu Jussila.
Bildtext Perttu Jussila.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Men schejkens valreklam delades självklart ut till alla nationella förbund.

– Det var något väldigt konstigt. Varken jämlikt, demokratiskt eller rätt. Det känns som att man inte spelar enligt alla regler där, säger Sami Järvelä, ordförande för det finska förbundet.

Då kongressen slutligen arrangeras är stämningen konstig. Alla verkar undvika Jussila. En östeuropeisk förbundshöjdare läxar upp Jussila och säger att det är självklart att man ska få ta emot gåvor i gengäld för att rösta på en viss kandidat.

– Han tyckte att det inte var korruption. Jag svarade att det där är skolboksexemplet på korruption, säger Jussila.

De stora länderna stödde Jussila

Efter kandidaternas tal – schejkens varar i ungefär 15 sekunder medan Jussila talar i fem minuter – är det dags för omröstning. Jussila förlorar med 82-22.

– Vi kollade sedan vilka länder som hade röstat på mig. De hade ett sammanlagt antal bowlare på 1,5 miljoner. De länder som röstade på motståndaren? Under 60 000, säger Jussila.

– De stora bowlingsländerna stod bakom mig ända in i det bittra slutet. Jag anade ju att det skulle bli en fars då jag ställde upp, men jag bestämde mig ändå för att röra om i grytan, fortsätter han.

Det kan ha lönat sig. Enligt det som Jussila hört nu i efterhand verkar förbundet vara villiga att gå med på vissa förändringsförslag som han också drev framåt.

– Så också det här molnet har en silverkant, avslutar han.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Sheikki kiidätti Perttu Jussilan ökyhotelliin, jossa hänelle tarjottiin 100 000 dollaria – Nyt hän kertoo, mitä tapahtui Keilailuliiton puheenjohtajakilvan kulisseissa skriven av Sanna Ihalainen.

Bearbetning och översättning: Mattias Simonsen.