Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Yles Nyhetsskola turnerar inte i skolorna på grund av coronan, men är ändå närvarande i varje hem och skola

Från 2020
Uppdaterad 15.04.2021 14:59.
Sant och falskt i medierna del 1 - Spela upp på Arenan

Det ökade antalet coronafall har tyvärr lett till att Yles Nyhetsskola varken kan turnera i skolorna eller ta emot skolbesök i Yles utrymmen. Det här betyder ändå inte att vi lämnar skolorna utan mediekunskap. Här kommer vår tvådelade undervisningsvideo som kan användas i klassen, eller i distansundervisning.

Vår avsikt är att göra det lättare för var och en att navigera bland sanningar och lögner i nyhetsflödet.

Det finns ingen övre åldersgräns för materialet, men för yngre elever kan det bli för tufft. Vi rekommenderar det här materialet främst för årskurserna 8 och 9 och för studerande på andra stadiet.

Man hinner med hela paketet under en dubbeltimme med paus emellan. Vi rekommenderar inte att man visar hela paketet under en vanlig 45 minuters lektion. Det kan vara bra att ge tid för att smälta informationen och ge utrymme för egna reflektioner och funderingar.

Sant och falskt i medierna del 2 - Spela upp på Arenan

Här är power pointen som vi går igenom i videon:
Sant och falskt i medierna

Om man i skolorna vill diskutera mera om media, går det bra att boka en interaktiv distanslektion på adressen vetamix@yle.fi

Om ni är intresserade av att jobba med journalistik och egna alster till Nyhetsskolans sidor, kan ni boka distansmöten också för det här ändamålet.

Då går vi tillsammans igenom principerna för hur man gör intervjuer, vad man ska tänka på och vilka frågor som är viktiga att ställa. Vi kan tillsammans också gå igenom hur man bygger upp en nyhetsartikel eller alternativt en nyhetsvideo.

I den här artikeln hittar du också undervisningsmaterial för mediekunskap:
Sju frågor du ska ställa för att veta om en nyhet är sann eller falsk

Och här finns goda råd för vad du ska tänka på när du skriver en artikel. Så här skriver du en nyhet
¨

Diskussion om artikeln