Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Premiär! De äldres råd återuppstår - ny trio tar över

Från 2020
Uppdaterad 21.09.2020 07:06.
Collagebild av Klaus Bremer, Birgitta Dahlberg och Marianne Laxén.
Bildtext Den nya trion består av Klaus Bremer, Birgitta Dahlberg och Marianne Laxén.
Bild: Henri Salonen

En skitfattig gatpojke, en husockupant och en mästerkock är de nya medlemmarna i De äldres råd i Yle Vega. Det populära programmet De äldres råd inom ramen för Slaget efter tolv i Yle Vega tar en nystart måndagen 21 september.

De äldres råd med Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors och Geo Stenius hann verka i nästan 13 år från mars 2007 till december 2019.

Nu tar yngre krafter över. De nya rådsmedlemmarna är Marianne Laxén, Birgitta Dahlberg och Klaus Bremer. Programledare är Hasse Sundquist.

Laxén, Dahlberg och Bremer är alla gamla politiska rävar med många strängar på sin lyra.

En glad Marianne Laxén
Bildtext Marianne Laxén
Bild: YLE/ Albert Häggblom

Marianne “Manne” Laxén har ägnat en stor del av sitt liv åt jämställdhet. Hon blev tidigt aktiv i det socialdemokratiska partiet och var med och ockuperade Gamla studenthuset 1968.

I början av 1990-talet väckte ett sexistiskt vykort uppståndelse. Hon fick kortet av ett gäng fackpampar, som kallade sig Tupolevbröderna, då hon jobbade på jämställdhetsbyrån.

Lupiner i förgrunden, Birgitta Dahlberg och Storsarvlax gård i bakgrunden.
Bildtext Birgitta Dahlberg
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Birgitta “Gitta” Dahlberg “Glad och lätt entusiasmerande, lätt eldfängd” karakteriserar Gitta sig som. Hon har också varit aktiv inom politiken, då främst inom SFP i Helsingfors. Hon har bland annat kämpat för den svenskspråkiga hälsovården i huvudstaden.

Dessutom har Dahlberg jobbat som frilansjournalist och skrivit en matbok. Matlagning är ett av hennes största intressen. Hon är bland annat medlem i Finlands Gastronomiska sällskap.

Klaus Bremer sitter på en uteservering.
Bildtext Klaus Bremer
Bild: Yle / Carina Bruun

Klaus “Klaude” Bremer var en “skitfattig gatpojke” fram till 14 år. Efter det har han jobbat som journalist på bland annat HBL, Sport-Pressen och Radio City där han blev känd som Klaude-kopteri när han rapporterade om morgonrusningen i Helsingfors från en helikopter.

På hans meritförteckning finns dessutom otaliga FM-guld i sim- och bilsport. Han har också grundat föreningen Stadin slangi år 1995.

Klaus Bremer var riksdagsledamot mellan åren 1995 och 2003 för SFP (obunden).

De äldres råd sänds varannan måndag i Yle Vega, efter nyheterna kl 12.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln