Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Relationspodden Norrena & Frantz firar sitt 100:e avsnitt

Från 2020
Två leende kvinnor i konfettiregn
Bild: Ilmari Fabritius

Jobbiga kolleger, tråkiga partners, orgasmer, otrohet, polyamori och pandemi-dejtning.

I dryga två års tid har Relationspodden Norrena & Frantz varje vecka diskuterat relationsfunderingar av de mest varierande slag. I dag är det dags för poddens 100:e avsnitt.

Kärnan i podden är berättelser och tankar som publiken anonymt skickar in. Norrena och Frantz kryddar sedan med egna funderingar och slutresultatet blir en halvtimmes underhållande och tankeväckande relationssnack.

Det började på balkongen

Idén till podden föddes för några år sedan när duon satt på Hannah Norrenas balkong i Esboviken.

- Vi insåg att vi ville göra en podd där vi fokuserade på det som är viktigast av allt: våra relationer till andra människor, säger Hannah Norrena. Kärlek, dejtning, ensamhet, vänner och så vidare. Riktiga människors berättelser.

- I början var vi lite nervösa, säger Frantz. Tänk om ingen ville skriva till oss om sina innersta tankar? Men numera får vi in så många brev att vi bara hinner ta upp en bråkdel av dem i själva podden.

Sex intresserar

Vilka ämnen väcker mest intresse bland lyssnarna?

- Föga förvånande är det avsnitten om sex som har nått flest lyssnare. Så vi ska nog prata om sex lite oftare, tror jag, tänker Frantz.

- Och då också om avsaknaden av sex, fyller Norrena i. Till exempel: måste man vilja ha sex eller går det fint att leva utan? Det här har publiken önskat att vi ska ta upp och vi lyder gärna!

Hannah Norrena och Eva Frantz står rygg mot rygg.
Bildtext Hannah Norrena och Eva Frantz firar 100 avsnitt av Relationspodden.
Bild: Ilmari Fabritius

Publikens förtroende viktigt

För en del lyssnare har podden blivit en ventil, en trygg plats där man får skriva av sig också om det som är svårt eller pinsamt utan att bli dömd eller kritiserad.

Sedan start har poddens lyssnare bidragit med långt över tusen berättelser.

- Jag känner mig varje vecka riktigt hedrad när jag läser igenom breven, säger Frantz. Jag skulle vilja skriva kärleksfulla svar på allt, men eftersom de som skriver till oss är anonyma går ju inte det.

I jubileumsavsnittet är det publiken som fått sätta agendan genom att ställa frågor om vad som helst.

- Vi funderar bland annat på vad man ska göra när man börjat fantisera om en bekant fast man är lyckligt gift och nöjd, avslöjar Frantz.

- Och nu tar vi sikte på avsnitt 200! säger Norrena. Vi ska fortsätta i samma anda, med mycket gråt, skratt, tankeställare, Dr Phil-citat och kärlek!

Avsnitt 100 av Relationspodden finns nu på Yle Arenan och sänds i Yle Vega på lördagen kl 17.05. Du når Hannah Norrena och Eva Frantz på adressen relationspodden@yle.fi.

Del 100: Jubileumsavsnittet!

46:29

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln