Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Simon Suoranta behövde bygga upp kroppen efter skadorna – fann hjälp hos Fredrik Smulter: ”Skämdes över hur lite jag orkade lyfta i bänkpress”

Från 2020
Simon Suoranta med pucken.
Bildtext Simon Suoranta spelar ligahockey i Vasa Sport.
Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press

Tanken att ta hjälp av en personlig tränare har funnits länge och i våras föll alla bitar på plats. Simon Suoranta började träna under Fredrik Smulters ledning och styrketräningen blev ett viktigare element i vardagen.

Simon Suoranta har uppnått mycket under sin ishockeykarriär, bland annat har han dubbla FM-guld med Kärpät och landskamper på sin meritlista. Men efter karriärens poängmässigt bästa säsong (34 poäng för Ässät) 2016–17 har åren varit jobbiga med många skador.

Suoranta har aldrig haft tid att bygga upp kroppen igen efter skadorna, men när coronaviruset blåste av säsongen i mars uppstod stora luckor i schemat.

När det inte längre fanns några matcher att spela blev den egna träningen det viktigaste. Suoranta valde då att göra något han funderat på en längre tid – skaffa en personlig tränare och hjälpen fann han hos den tidigare världsmästaren i bänkpress Fredrik Smulter.

– Vi fick en bra kemi direkt. Det har varit viktigt att ha någon som lägger upp ett program och sedan kontrollerar att man följer det och gör rätt. Det är något som jag har saknat tidigare.

– Jag har tappat en del under de senaste åren och nu har det känts bra att få bygga upp kroppen igen. Träningen hjälper det som jag sedan ska göra på isen. Känslan just nu är jättebra, säger Suoranta till Yle Sporten.

På vilka områden känner du att du gått framåt?

– Det är i ren styrka, kroppen har fått sätta sig. Jag har haft mina styrkor tidigare som inte varit ren muskelstyrka. Kroppens helhet har kommit fram och det är sådana saker som ska synas på isen, i till exempel skridskoåkningen som är en av mina styrkor. Det har vi också tänkt på då vi lagt upp träningarna.

Vikterna ökade snabbt på stången

När träningen körde igång såg Smulter en spänstig ishockeyspelare med bra kondition, men som saknade stryka.

– Jag kunde förstå att han varit mycket skadad. För att vara 190 centimeter lång så hade han inte tillräckligt med massa för att kroppen skulle hålla i hop. Det var lätt att coacha honom eftersom alla andra egenskaper var i skick och han hade en klar plan för vad han ville uppnå.

– Det gällde i första hand att bli starkare i knäböj och marklyft, det är midjan och neråt som vi fokuserat på eftersom det är kroppsdelar som han använder på isen, säger Smulter.

Smulter ute på gården
Bildtext Fredrik Smulter har hjälpt Simon Suoranta med träningen under våren och sommaren.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Suoranta tränade några pass i veckan hos Smulter under våren och sommaren. Man stod också i tät kontakt med Vasa Sports fystränare som också godkände hur träningen lades upp.

Vikterna på stången ökade snabbt och Suoranta började lyfta 30 till 50 kilo mer i knäböj, bänkpress och marklyft.

– Han är blivit väldigt mycket starkare och det ser bra ut på isen. När isträningen började så diskuterade vi att det kommer att kännas konstigt de första veckorna eftersom han är tyngre och starkare. Så blev det också eftersom det var en ny Simon som gick ut på isen, säger Smulter.

Även om träningen redan gett resultat så anser Suoranta att han fortfarande har mycket att utveckla.

– En sommar gör inget och vi blickar framåt. Förhoppningsvis får jag spela i många år än och i det avseendet är det här bara början.

Är det något som överraskat dig i träningen?

– Då jag började så skämdes jag nog över hur lite jag orkade lyfta i bänkpress, men man måste våga ta steget in i det okända och utmana sig själv. Självförtroendet växte många gånger och man hade alltid en bättre känsla efter träningen än före, säger Suoranta.

Det är också en del av Smulters filosofi för styrketräningen.

– I mina ögon och med min erfarenhet så tränar man rätt om man kommer in med böjd rygg och går ut med höjd blick. Man ska ha endorfiner och man ska känna att man är starkare, säger Smulter som också påpekar att det är inte enbart den fysiska biten som är viktig.

– Det handlar också lika mycket om träning på det mentala planet, det har vi också haft. Ishockeyspelare har ett tufft jobb där man ska ge allt för laget samtidigt som man kämpar för sin egen arbetsplats. Man måste också njuta och ta det lite lugnt.

Simon Suoranta styrketränar.
Bildtext Styrketräningen har blivit ett viktigt element för Simon Suoranta.
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist

Vill vara en ledande spelare i Sport

Simon Suoranta är sedan i vintras tillbaka i moderklubben Sport där han ska försöka ta nästa steg i sin karriär.

– Jag känner att jag inte nått min fulla potential än och det jobbar jag med varje dag. Det gäller också för klubben, Sport har heller inte nått sin fulla potential under åren i ligan. Om alla i laget lyckas så går det också bra.

– Alla vill göra mål och poäng, det är en roll som jag vill ha men främst vill jag vara en ledande spelare och ett exempel på isen. Det anser jag också att jag är bäst på, säger han.

Ishockeyligan ska starta i början av oktober men försäsongen har präglats av coronafall i några klubbar. Enligt Suoranta försöker spelarna i Sport inte fokusera för mycket på det som hänt.

– Det är såklart något som vi inte kan skjuta undan och inte tala om, men vi försöker fokusera på oss själva och ser till att det inte kommer några fall här. Vi undviker kontakt med onödigt mycket folk och vi gör det vi kan så att säsongen kan börja som planerat.

Är du rädd för att det inte ska bli någon säsong?

– Inte rädd men lite orolig. Man börjar fundera om det är tillräckligt många som tar det här seriöst. Det handlar inte bara om oss spelare, utan om alla runt omkring som jobbar med sporten. Angående spelandet är jag inte orolig, eftersom vi har våra träningar och fokuserar på premiären den 2:a oktober, säger Suoranta.

Diskussion om artikeln