Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Marin: Coronan kostar 4 miljarder - regeringen presenterade förslaget till statsbudget

Från 2020
Uppdaterad 16.09.2020 19:07.
Partiledarna för partierna i Sanna Marins regering, plus finansminister Matti Vanhanen, står på rad under regeringens presskonferens.
Bildtext Partiledarna för partierna i Sanna Marins regering, plus finansminister Matti Vanhanen, står på rad under regeringens presskonferens.
Bild: Lehtikuva

Hanteringen av coronaviruset beräknas kosta 4 miljarder nästa år. Kommunerna kommer att få mera pengar för att förkorta vårdköerna och sysselsättningen ska upp. Regeringen presenterade på onsdagen förslaget till nästa års statsbudget.

Hela summan för budgetförslaget är 64,2 miljarder euro. Underskottet är 10,8 miljarder och för den summan kommer Finland att lyfta lån. Finland gör upp en plan för att bryta skuldsättningen på sikt.

De kostnader som har att göra med hanteringen av coronapandemin är ungefär fyra miljarder euro. Till de här kostnaderna hör till exempel coronavirustestningen som beräknas kosta 1,4 miljarder euro. Resten av summan går till kommunerna i olika omgångar för att hantera coronasituationen och förkorta vårdköerna.

Trepartsarbetsgrupp ska avgöra framtiden för pensionsslussen

Sysselsättningsåtgärderna har hört till de svåraste frågorna för regeringen. Frågan om att slopa pensionsslussen ska avgöras i en trepartsarbetsgrupp. Det handlar om att återsysselsätta över 55-åringar som nu har möjlighet att slussas direkt i pension efter att ha blivit arbetslösa.

Regeringens mål är 31 000 till 36 000 nya sysselsatta inom tio år. På längre sikt höjdes sysselsättningsmålet med 20 000 personer till 80 000.

En åtgärd för att locka fler på jobb är att sänka dagvårdsavgifterna. Därtill kommer regeringen att satsa på individuella planer för arbetssökande, där både krav på att den arbetssökande söker ett visst antal jobbmöjligheter och mera hjälp kommer att finnas med.

Skatten på torven höjs rejält

Till klimatåtgärderna hör skärpningen av torvskatten med 2,7 euro per megawattimme. I dag är skatten 3 euro per timme. Målet är att halvera förbränningen av torv till år 2030.

För att stöda industrins konkurrenskraft och stöda övergången till fossilfria alternativ kommer skatten på el att sänkas till EU:s miniminivå, samtidigt som återbetalningen av energiskatter kommer att avslutas inom en period på fyra år.

Föreningarna kompenseras för uteblivna Veikkaus-pengar

Eftersom spelbolaget Veikkaus har tagit spelautomaterna ur bruk, för att motverka spelmissbruk och hindra spridningen av coronaviruset i mataffärerna, har intäkterna från spelbolaget varit betydligt mindre.

En stor andel föreningar inom tredje sektorn är beroende av intäkterna och staten har lovar att kompensera dem fullt ut nästa år. Regeringen betonade att det är en engångssatsning. Efter det måste finansieringen och Veikkaus roll utredas särskilt.

Här kan du läsa om vad som hänt tidigare under dagen på budgetfronten.

Vi direktrapporterade från presskonferensen. Du kan läsa den här.

Diskussion om artikeln