Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Coronapandemin skapar stort hål i fotbollens ekonomi – Fifa uppger att svindlande förlustsiffrorna är uppe i 12 miljarder

Från 2020
Bayern München firar Champions League-titeln.
Bildtext Bayern München blev mästare i Champions League i somras.
Bild: Jose Sea Goulao / EPA-EFE / All Over Press

Coronapandemin sätter stora, negativa avtryck i fotbollsvärlden. Enligt Fifa är förlusterna uppe tolv miljarder euro i år.

Ända sedan coronaviruset slog till med full kraft mot fotbollsvärlden i mars har sporten gått på knäna. Nu kommer också svindlande förlustsiffror från det internationella fotbollsförbundet Fifa.

Enligt Fifas kalkyler kommer pandemin att globalt kosta klubbfotbollen tolv miljarder euro – en tredjedel av dess värde, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Olli Rehn – chef för Finlands Bank – är ledare för Fifa-kommittén som ska hantera effekterna av pandemin. Han uppskattar att klubbfotbollens värde i världen ligger runt 35 miljarder euro och där ingår allt från elitfotboll till juniorverksamhet.

Förlustsiffrorna är en uppskattning där fotbollen har startat på nytt efter pandemipausen på flera månader.

– Fotbollen är hårt drabbad av pandemin. Den har skapat massor av kaos och en del proffsklubbar har stött på väldigt allvarliga problem. Jag är också bekymrad för ungdomsakademier och klubbar i lägre divisioner, säger Rehn enligt Reuters.

Andra kontinenter hårt drabbade

I Europa spelades de stora ligorna klart i somras med strikta coronaregler. Samma sak gällde för de stora europeiska klubblagsturneringarna Champions League och Europa League.

Nu är de europeiska ligorna i gång igen eller i startgroparna. I Tyskland har klubbarna fått grönt ljus för att släppa in lite publik när ligaspelet startar den här veckan.

När man zoomar ut från Europa och blickar ut över världen uppenbarar sig större problem, säger Rehn. Sydamerika är hårt drabbat, i Afrika och Asien finns också farhågor.

– Det finns en risk att utvecklingsarbetet i Asien och Afrika kan förstöras. Vi vill minska smällen och behålla utvecklingen.

Fifa har delat ut miljardbelopp för att understöda fotbollsvärlden. 150 av Fifas 211 medlemsnationer har ansökt om stöd och en del av det stödet är öronmärkt för damernas fotboll.

Diskussion om artikeln