Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Köksrenoveringar i Ekenäs skjuts upp

Från 2020
en portion malet köttlåda och sallad
Bildtext Köksfrågan har inte varit en lätt nöt att knäcka i Raseborg. Nu kanske staden tar över ytterligare matlagningsverksamhet och det kan påverka planerna.
Bild: Filip Snellman/yle

Saneringen av köken i Ekenäs högstadieskola och Seminarieskolans kök i centrum av Ekenäs samt Höjdens skola i Tenala skjuts upp. Orsaken är att staden kanske tar över en del av verksamheten som HUS kök nu står för.

Tekniska nämnden i Raseborg har gjort ändringar i tidtabellen för de olika köken. Planeringen av Ekenäs högstadieskolas kök görs inte 2020, utan först nästa år. Byggstarten sker 2022.

Planering av Höjdens skolas kök i Tenala görs år 2023 och byggstart blir följande år.

Seminarieskolans kök planeras år 2025 och byggs år 2026.

Renoveringen av utdelningsköken sker parallellt med tillverkningsköken.

Sjukhusköket avgörande

Stadsstyrelsen i Raseborg beslöt i augusti 2018 att de tillverkningskök och utdelningskök som finns i Ekenäs saneras under en tidsperiod på tio år.

Raseborgs stad utredde i flera år hur stadens skolkök skulle saneras. Staden utredde bland annat om det kunde finnas ett eller flera centralkök i Ekenäsregionen, men kom fram till att köksstrukturen hålls oförändrad.

Planeringen av Ekenäs högstadieskolas kök slutförs då staden vet hur det blir med sjukhusköket.

Utredningen av köken beaktade nämligen inte de matportioner som Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts HUS Asvias köksproduktion gör.

Staden köper i dagsläget cirka 67 procent av HUS Asvias måltidsproduktion i Raseborg, det är cirka 143 000 portioner per år.

Portionerna köps till Hagahemmet, olika dagverksamheter och till Mäntykoto daghem.

HUS kök har inte under en längre tid haft lönsamhet eller så har verksamheten visat nollresultat.

Köksutredningen visar att Raseborgs stads kosthållsenhet har möjlighet att själv producera matportionerna till Hagahemmet och till Mäntykoto daghem efter renoveringen av Ekenäs högstadieskolas kök.

Då renoveringen av högstadieskolans kök görs så ska de 143 000 matportionerna som nu köps från sjukhuset tas i beaktande.

Köken i Österby skola och daghem blev färdiga 2019.

Diskussion om artikeln