Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

“Som om allt arbete rasade över en natt” – så begränsade regeringen våra mänskliga rättigheter

Från 2020
Uppdaterad 21.09.2020 08:52.
Robin och Jyrki Pinomaa träffas efter nio veckor av besöksförbud.
Bildtext Robin och Jyrki Pinomaa träffas efter tre månader av besöksförbud.
Bild: Yle / Ghadi Boustani

I mars 2020 utlyser regeringen besöksförbud på boenden med vård dygnet runt, för att skydda riskgrupper. Förbuden blir allmänt accepterade eftersom läget är så osäkert. Men för dem som inte kan träffa sina anhöriga leder förbuden till stor oro.

Trots att besöksförbud går stick i stäv med vår grundlagsenliga rätt till familjeliv och rörelsefrihet och att det senare blir klart att de dessutom införts på ett olagligt sätt, håller många boenden fast vid dem.

Lisa Enckell är pastor och redaktör och bor i Helsingfors. När coronaepidemin bryter ut bor Lisas mamma, Helena, på ett boende för Alzheimer-patienter i Tammerfors.

Lisa Enckell är präst och redaktör.
Bildtext Lisa Enckell anser att samhället gick för långt när människor på boenden isolerades under coronaepidemin.
Bild: Yle/Ghadi Boustani

Lisa Enckell besöker henne regelbundet, men redan den 12 mars meddelar boendet att alla besök är förbjudna.

– Alzheimer är ju en sjukdom som leder till graven och min mammas sjukdom är så långt framskriden att det praktiskt taget är terminalvård, säger Lisa i april.

När Lisa ringer boendet den 24 april får hon höra av sjukskötaren att hon inte är välkommen, oberoende av hur mamman mår. Och förbudet ska enligt sköterskan gälla sommaren ut.

Till en del kan Lisa förstå motiveringen – det finns risker med besök. Men hon anser att besöksförbudet går för långt.

– Det är helt galet. Den här omänskliga isoleringen av olika människor på vårdhem vittnar om bristande respekt för människor, i synnerhet för de äldre. Det är fråga om en ologisk dödsrädsla som leder till de här märkliga besluten.

Söner får inte komma hem

Marianne och Jyrki Pinomaa i Vichtis har fyra fullvuxna barn av vilka två, Markus och Robin, har funktionshinder. De bor på Stjärnhem i Esbo, ett boende som drivs av Aspa Service.

I vanliga fall kommer de hem till sina föräldrar en gång i veckan, men när coronaepidemin kommer dras besöken in på obestämd framtid.

I mars bestämmer Aspa Service att pojkarna får åka hem på besök endast om de stannar hos föräldrarna tills epidemin avtar.

Det är inget alternativ för familjen Pinomaa, vars söner lider av svår epilepsi och kräver vård dygnet runt.

– Jag har varit anhörigvårdare i 25 år och jag orkar inte mera, säger Marianne.

Jyrki och Marianne Pinomaa är pensionärer. De har varit aktiva i frågor relaterade till funktionshinder i över trettio år.

De var med och grundade Stjärnhem och Jyrki Pinomaa har varit vd för Aspa Stiftelsen som är ägare till Aspa Service. Men det har inte hjälpt dem i förhandlingarna med Aspa Service.

– Jag förstår att de på Aspa Service i början av epidemin var väldigt försiktiga, det var vi också. Men ju längre tiden gick och kunskapen om coronan växte så blev det svårare att förstå deras negativa inställning till pojkarnas besök hos oss, säger Jyrki.

Jyrki och Marianne Pinomaa på gården utanför sitt hus
Bildtext Marianne och Jyrki Pinomaa tycker att samarbetet med boendet kunde ha varit bättre.
Bild: Yle/Ghadi Boustani

Jyrki och Marianne har varit oroliga för hur pojkarna har mått när de inte har fått komma hem.

Kommunikation via skärm fungerar inte smidigt då sönerna har sitt eget sätt att tala och inte begriper varför de inte får träffa sina föräldrar som normalt.

– När vi inte har den direkta kontakten är det svårare att se hur de mår. Jag har blivit orolig för deras mentala hälsa. De är själsligt ungefär som tre till nioåringar, och vilka föräldrar sätter tre till nioåringar på dagis i nio veckor, frågar sig Marianne.

Terminalvård ändrar läget

Den 29 april, en knapp vecka efter att Lisa Enckell har ringt sjukskötaren på boendet för Alzheimer-patienter i Tammerfors, sker en förändring till det sämre i mammans tillstånd

En läkare fattar beslut om terminalvård och nu kan Lisa komma på besök.

– Vi får besöka henne två åt gången, i skyddsmundering, mask och handskar.

Lisa Enckells besöker sin mamma under coronaepidemin iförd munskydd.
Bildtext Lisa Enckell fick komma in och hälsa på hos sin mamma när terminalvården började.
Bild: Lisa Enckell

Lisa Enckell besöker modern tillsammans med sin dotter.

– Det var så roligt när mamma öppnade ögonen. Vi satt min dotter och jag och sjöng för henne. Vi berättade hur mycket vi tycker om henne och att hon inte behöver vara rädd, allt blir nog bra. Men slutet blev svårare. Mamma hade smärtor, och det enda som lugnade henne var när jag strök hennes panna.

Lisas mamma Helena Enckell dog den 3 maj i Tammerfors.

Lisa Enckell jordfäster sin mor Helena i Tammerfors.
Bildtext Lisa Enckell jordfäster sin mamma i Tammerfors i maj 2020.
Bild: Maija Palsio

Vi träffar Lisa några dagar senare.

– Vi säger att vi vill skydda åldringarna och att det är viktigt. Men det är ett grymt laboratorium vi har nu där man prövar människors känslor och rätt att vara människor, säger hon.

Samarbeta med de anhöriga

Det övriga samhället börjar öppna upp i mitten av maj. Då kräver Marianne, Jyrki och några andra föräldrar att deras barn ska få komma hem på besök från Stjärnhem.

– Man kan komma överens med oss om att använda skyddshandskar och munskydd om det behövs. Inte är det desto svårare. Det är frågan om kommunikation mellan oss och serviceproducenten, att komma överens om att så här gör vi.

– Nu tycker serviceproducenten sannolikt att vi är besvärliga föräldrar, när vi vill ha hem våra fullvuxna barn, säger Jyrki.

Under de cirka 30 år som Pinomaas har varit aktiva inom frågor relaterade till funktionsnedsättning har de sett stora framsteg i hur de bemöts som individer, inte bara som en grupp.

– Men det var som om den här utvecklingen rasade under en natt, när Europa stängde. Det kan inte vara rätt, säger Jyrki.

Det är det inte heller.

Otydliga direktiv från ministeriet

Senare skulle biträdande Justitieombudsman Maija Sakslin konstatera att besöksförbuden införts på ett olagligt sätt för de äldre, men det tog nästan en månad innan Social- och hälsovårdsministeriet förtydligade direktiven och betonade att det handlade om en rekommendation, inte ett förbud.

Också efter det höll flera boenden med vård dygnet runt fast vid den stränga linjen och tillät inte besök.

Eftersom förbuden begränsar såväl den grundlagsenliga rätten till familjeliv och rörelsefrihet, borde beslut om dem alltid fattas individuellt.

Här kommenterar familje- och omsorgsminister Krista Kiuru till Spotlight.

Aspa Service vill skydda klienter och personal

Aspa Service säger att besöksförbudet byggde på regeringens beslut från mitten av mars.

När besöksförbudet infördes gav regeringen inte heller klara besked om huruvida klienter skulle få göra hembesök.

– Det saknades klara direktiv för att förbjuda klienter att lämna boendet, men vi valde att inte tillåta hembesöken i början av epidemin. Vi ville skydda både personalen och dem som bor på boendena, säger Johanna Nyström vd för Aspa Service.

Fortfarande rekommenderar Aspa service inte att personer på boenden besöker sina anhöriga.

Johanna Nyström leder Aspa Service, här står hon utanför boendet Stjärnhem.
Bildtext Johanna Nyström vd för Aspa Service säger att det var lätt att införa besöksförbud efter att regeringen gav besked om det i mitten av mars.
Bild: Yle / Ghadi Boustani

Men besök är möjliga om de planeras väl tillsammans med boendeenheten.

– Det är klart att vi kunde ha samarbetat bättre med de anhöriga. Situationen var helt ny för oss alla. Men hellre anklagas jag för att vara för restriktiv än för motsatsen, säger Nyström.

Glad fjärde juni för Pinomaas

Den fjärde juni får Markus och Robin Pinomaa komma hem för en natt.

Det blir ett känslosamt återseende när pojkarna möter föräldrarna efter att de har varit separerade i nästan tre månader.

– Det känns alldeles otroligt befriande, säger Marianne.

– Nu behöver vi inte bara diskutera via den där rutan. Nu vet vi var vi har dem och nu ser vi själva hur de mår, vi behöver inte gissa, säger Jyrki Pinomaa.

Marianne, Markus, Robin och Jyrki Pinomaa träffas för första gången på riktigt efter att ha umgåtts via digitala hjälpmedel i tre månader.
Bild: Yle/Ghadi Boustani

Varför har Spotlight valt detta tema?

Regeringens besöksförbud hade en direkt inverkan på ungefär 60 000 finländare som är klienter på boenden, och fler därtill om man räknar med deras anhöriga. Rättstatsprincipen, som Finland som demokratiskt land underordnar sig, innebär att all utövning av offentlig makt skall bygga på lag och att lagen noggrant ska iakttas i all offentlig verksamhet. I grundlagen listas bland annat rätten till personlig frihet, familjeliv, rörelsefrihet och jämlikhet. Då de här rättigheterna begränsas kraftigt, utan direkt stöd i lagen, är det journalistiskt motiverat att granska besluten och följa upp vilken inverkan de har på medborgarna, samt att ställa de ansvariga till svars.

Artikeln är uppdaterad 21.9 klockan 8.43 med hemorter för Lisa Enckell och Marianne och Jyrki Pinomaa.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln