Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Östnyland förbereder sig inför stormen Aila: "Förtöj båten, ta in trampolinen"

Från 2020
En gran har fallit omkull i en skog.
Bildtext Stormen Aila förväntas bli ett ordentligt blåsväder. Trädet på bilden fälldes av stormen Seija år 2013. Arkivbild.
Bild: Yle/Monica Forssell

På onsdag kväll förväntas årets hittills kraftigaste storm dra in över landet. De häftigaste vindbyarna väntas svepa över Östnyland på torsdag eftermiddag.

Meteorologiska institutet rekommenderar att helst hållas inomhus eftersom hårda vindar och kraftigt regn är att vänta.

Som värst förväntas stormen vara på torsdagen för att sedan bedarra till fredagsmorgonen.

I Nyland varnas för hård nordlig vind som river fram i vindbyar på upp till 20 meter i sekunden under torsdagen.

- Den normala vindriktningen, som det blåser från största delen av tiden, är sydväst. När vindriktningen byter blir det större risk för att träd ska falla och så vidare. Det kan betyda mer olyckor, säger räddningsdirektör Peter Johansson från Räddningsverket i Östra Nyland.

Nu är det alltså läge att ta in eller surra fast allt som kan flyga bort från gården, och det kan vara smart att se till så man inte ställer bilen under något murket träd.

- Alla som har båtar ska se till så de är ordentligt förtöjda. Om man har haft till exempel en trampolin ute på gården så ska man definitivt se till att ta bort den eller ha den fäst, säger Johansson.

Det gäller både för privatpersoner och myndigheter att vara redo inför stormen.

- Vi följer med situationen och har gjort lite förberedelser: Vi har ökat på ledningsberedskapen och varnat våra avtalskårer för att de kan vara extra förberedda och på att uppdragen kan räcka längre, säger Johansson.

Ta fram ficklampan

Också elbolagen förbereder sig på att behöva se till stormskador.

Magnus Nylander, vd för Borgå Elnät, berättar att man kommer att ha mer personal än vanligt i beredskap, både vad gäller elmontörer som åker ut för att åtgärda fel och personer som tar emot samtal från kunderna.

- På torsdagen klockan tolv får vi tilläggsresurser. Vi förbereder oss på det värsta men hoppas på det bästa, säger Nylander.

Ett kraftigt lågtryck rör sig över Finland - Spela upp på Arenan

Borgå Elnät har gett sina kunder råd om hur man ska agera om och när det blir elavbrott.

- Folk stöter ju på träd som är över linjerna, och då gäller det att inte röra dem själv utan att meddela och ringa oss, säger Nylander.

Det går också att göra felanmälning via nätet, och ur energibolagets synvinkel är det att föredra.

- Då simmar dom lite snabbare in i våra system.

Borgå Elnäts webbplats finns en avbrottskarta där man kan följa med läget.

- Sen är det ju förstås att lite se över var man har ficklamporna i huset, och att dra ut stöpslarna från all känslig elektronik. Vi kan ha lite varierande spänning när träd faller över linjerna och dagens elektronik är ju ganska känslig, säger Nylander.

Det kan också vara en bra idé att ladda sin telefon så inte batteriet tar slut under ett eventuellt elavbrott.

Diskussion om artikeln