Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska poliser misstänks ha delat högerextremistiskt material på Whatsapp – 29 poliser utreds

Från 2020
Mörk tegelbyggnad med en skylt med texten polizei, som betyder polis på tyska. Det här är polisstationen i Muelheim an der Ruhr.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

29 tyska poliser är avstängda från sina tjänster misstänkta för att ha delat högerextremistisk propaganda i Whatsappgrupper.

Tysk polis utförde på onsdagen räder mot 34 hem och polisstationer på olika håll i Nordrhein-Westfalen inom ramen för utredningen.

Förbundslandets inrikesminister Herbert Reul säger att minst 5 privata Whatsappgrupper innehöll 126 bilder, inklusive foton av Adolf Hitler och av svastikor och en editerad bild föreställande en flykting i en gaskammare på ett koncentrationsläger.

På en av bilderna hånar man svarta personer som blir beskjutna.

Polischefen Frank Richter i Essen-regionen säger att han är chockad över att ingen av de misstänkta anmälde spridningen av bilderna till sina överordnade. 25 av poliserna jobbade i Essen.

En av grupperna startades 2012 och den med flest bilder 2015. Det senaste meddelande skickades den 27 augusti.

Inrikesminister Herbert Reul tror att 14 av poliserna kommer att avskedas, medan 11 som aktivt spridit material kommer att utredas för hetsbrott.

En talesman för Tysklands högsta säkerhetstjänsteman Horst Seehofer säger att man inte borde dra alla 300 000 tyska poliser över en kam.

– Men förstås är det klart, som det aktuella fallet visar, att vi inte talar om individer, säger talesmannen Steve Alter.

Liknande chattgrupper inom polisen har upptäckts inom tre andra tyska förbundsländer under de senaste åren.

Källor: AP, DW