Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Historiska" regn och översvämningar i Florida och Alabama då orkanen Sally tog i land

Från 2020
Uppdaterad 17.09.2020 22:12.
Programmet är inte längre tillgängligt
Historiska översvämningar i Florida och Alabama efter orkanen Sally - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Flera delstater i södra USA har drabbats av omfattande översvämningar i spåren av orkanen Sally. Regnen och översvämningarna beskrivs som historiska, särskilt i Alabama och Florida. I staden Pensacola i Florida regnade det på fyra timmar lika mycket som det vanligtvis regnar under fyra månader så här års.

Det nationella orkancentret beskrev regnet och översvämningarna som "historiska och katastrofala", och varnade för livshotande omständigheter.

På torsdag morgon finsk tid hade minst en människa omkommit och över halv miljon hushåll var utan el. Många vägar och broar har stängts av på grund av vattenmängderna.

- En kropp sköljdes upp på land, och vi tror att det var på grund av orkanen, säger polischefen Trent Johnson i Orange Beach i Alabama.

Invånare i Orange Beach i Alabama hämtade is till sina hus som har omringats av vatten.
Bildtext Invånare i Orange Beach i Alabama hämtade is till sina hus som har omringats av vatten.

Sally var en kategori två orkan då den tog i land i går, men den har nu nedklassats till en tropisk storm med vindbyar på över 32 meter per sekund i inlandet.

Vindarna pressar upp havsvattenståndet och läget är därför värst vid kusten i Alabama och västra Florida. På vissa delar av kusten har det dessutom kommit över 46 cm vatten under det senaste dygnet.

Regnen kan förvärras ytterligare då vindarna avtar, varnar orkancentret.

Allra värst är läget i och kring staden Pensacola i Florida där vattenståndet är drygt 130 cm över det normala. Över 500 000 hushåll och företag är utan el och de flesta större vägar ligger under vatten.

Långsamma vindar överraskade

Många människor säger sig ha överraskats av översvämningarna som orsakades av att stormen rörde sig så långsamt.

- Normalt så försvinner vattnet ganska snabbt, men den här gången har det gått långsamt då vi väntade på orkanen och när den väl kom så rörde den inte på sig. Vindarna och regnen bara höll på konstant, säger den 41-åriga Preity Patel som är instängd i sin bostad i Pensacola.

Bron Three Mile Bridge som är ett landmärke i staden har delvis rasat samman.

- Det som står ut med den här stormen är regnet, det är helt overkligt, säger den 50-årige Cavin Hollyhand som flydde till inlandet från sitt hem på en ö vid kusten.

Sally är den 18:e tropiska stormen eller orkanen som har dragit över Atlanten i år och den åttonde som har nått land i USA. Tre andra stormar eller orkaner sveper över Atlanten som bäst och år 2020 ser ut att bli ett rekordår.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln