Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Venezuela avvisar FN-rapport som anklagar landets ledare för tusentals mord och systematisk tortyr

Från 2020
Uppdaterad 17.09.2020 14:07.
Venezuelas president Nicolas Maduro vägrar att fortsätta förhandlingar med oppositionen efter USA:s nya, omfattande sanktioner
Bildtext FN anklagar president Nicolás Maduro och hans närmaste ministrar och generaler för tusentals mord och systematisk tortyr.
Bild: EPA-EFE/MIRAFLORES PRESS

Venezuela avvisar en FN-rapport som anklagar landets president Nicolás Maduro och hans regering för tusentals mord och systematisk tortyr av politiska motståndare. Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza säger att det är frågan om rena lögner som har orkestrerats av USA och dess allierade.

FN-utredare anklagade igår landets president Nicolás Maduro och hans regering för tusentals mord och systematisk tortyr av politiska motståndare. Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza säger att det är frågan om rena lögner som har orkestrerats av USA och dess allierade.

FN:s tre människorättsutredare fick inte besöka Venezuela utan deras rapport till FN:s människorättsråd i Genève, bygger på intervjuer med offren, ögonvittnen och medlemmar av administrationen som har hoppat av.

Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza ansåg att rapporten var full av lögner och att den hade "gjorts på distans och att metodologin inte var noggrann."

Arreaza antydde att USA och dess bundsförvanter ligger bakom rapporten, samtidigt som han försäkrade att Venezuela nog gärna samarbetar med FN:s människorättsråd, som inledde sin årliga session den här veckan.

Nicolas Maduro vann presidentvalet år 2013 och FN-rapporten återger människorättsbrott från år 2014 fram till i år.

Maduro och hans ministrar utpekas

Utredarna pekar ut Maduro och landets inrikes-, justitie- och försvarsministrar som skyldiga till omfattande människorättsbrott.

Ministrarna har medverkat till brotten och kan inte förneka sin skuld, anser utredarna.

- Säkerhetsstyrkorna har gjort sig skyldiga till avrättningar utan rättegång och det handlar inte om enskilda fall utan om medvetna, konsekventa handlingar som har utförts under ledning av högt uppsatta tjänstemän, skriver gruppens ledare Marta Valinas i rapporten.

- Vi har rimliga grunder att tro att myndigheter och säkerhetsstyrkor i Venezuela sedan år 2014 har planerat och begått allvarliga människorättsbrott.

En del av brotten utgör brott mot mänskligheten, anser Marta Valinas.

Venezuelas president Nicolas Maduro talar till soldater.
Bildtext Maduro gav personligen order att övervaka och gripa personer som var kritiska mot honom, hävdar FN.
Bild: EPA-EFE

Maduro personligen skyldig

Utredaren Francisco Cox säger att man fann bevis på att president Maduro personligen beordrade landets säkerhetstjänst att övervaka och gripa vissa personer.

- Vi har medverkan och inblandning i brotten, antingen direkt av Maduro eller via en serie order. Ibland kringgick han kommandokedjan och gav order direkt, säger Cox.

Utredningsgruppen gick igenom över 2 500 incidenter som ledde till över 5 000 mord och avrättningar. De allra flesta fallen ledde aldrig till några åtal eftersom överordnade tillät att brotten begicks, utan att de själva ställdes till svars.

Demonstration mot Nicolas Maduro i Caracas, Venezuela
Bildtext Tusentals gripna demonstranter och oppositionella har mördats eller torterats sedan år 2014.
Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Gripna demonstranter och oppositionella utsattes också för systematisk tortyr. De utsattes bland annat för våldtäkter, elchocker, misshandel och dödshot.

FN-utredarna kräver att Venezuela utreder brotten öppet och att de skyldiga ställs till svars. Internationella brottmålsdomstolen ICC borde också överväga åtal mot de skyldiga, rekommenderar rapporten.

Det har länge pågått en ojämn maktkamp mellan Maduro och talman
Juan Guaidó som har utropat sig till president.

Finland och många andra länder ledda av USA har erkänt Guaidó som landets tillförordnade president. Maduro som också har kört landets ekonomi i botten, vägrar att ge efter och ordna nyval.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln