Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Coronaepidemin satte punkt för Lasse Kukkonens sista säsong – i höst får han göra sin sista match

Från 2020
Lasse Kukkonen i Kärpät 2019.
Bildtext Lasse Kukkonen är en kultspelare i Kärpät och i landslaget.
Bild: Emil Hansson / All Over Press

För ett knappt år sedan började Lasse Kukkonen fundera på att avsluta sin framgångsrika ishockeykarriär. Coronaepidemin satte som bekant ett abrupt slut på säsongen innan slutspelet hann köra i gång, och plötsligt – utan några som helst publikfarväl – hade Kärpätikonen avslutat sin karriär. Det ska Kärpät ändra på i höst.

Många spelare kan sluta i sina klubbar, ja rentav avsluta sina karriärer, utan desto större fanfarer och tårfyllda farväl. Men så finns det de som man inte bara kan släppa iväg utan att avtacka ordentligt.

Till den senare kategorin hör definitivt Lasse Kukkonen, mångårig lagkapten i både landslaget och Kärpät.

I våras bestämde sig Lasse Kukkonen – som fyller 39 år på fredag – att avsluta sin karriär efter den pågående säsongen. En säsong som Uleåborgsklubben Kärpät dominerade i stor stil.

Inför den sista omgången i grundserien stängde ligan och slutspelet slopades. Ingen mästare kröntes och Lasse Kukkonens karriär var plötsligt över utan att backklippan hann vinka tack och adjö till hemmapubliken, och utan att hemmafansen fick ge stående ovationer åt Kukkonen.

Värdigt slut

I höst ska Kärpät-fansen ges en chans att säga farväl åt Kukkonen i en match, närmare bestämt i hemmamatchen mot KooKoo den 3 oktober. Kukkonen och Kärpät har skrivit under ett kontrakt som gäller denna enda match.

– Det är fråga om en så unik spelare för vårt lag att vi ville ge historien en värdig avslutning. Tränarna och spelarna höll med. Alla känner till Lasses attityd och vet att han kommer att kämpa lika hårt i matchen som hela laget, sade Tommi Virkkunen som är verkställande direktör för Uleåborgslaget.

Även för Kukkonen själv blir farvälmatchen en stor händelse.

– Det är en enorm sak att få avsluta karriären med skridskorna på. Många för mig nära och viktiga människor får nu se min sista match. Det kommer att bli en oförglömlig dag, sade Kukkonen på Kärpäts webbplats.

– Jag tror att jag kommer att klara matchen bra, killarna är ju där och hjälper till.

Lasse Kukkonen vann fyra FM-guld med Kärpät, en klubb som han alltid representerade när han spelade i Finland. Han var dessutom en viktig kugge i Lejonen i nästan två årtionden och var bland annat med om att ta OS-silver i Turin 2006 och OS-brons i Vancouver 2010 och Sotji 2014. Kronan på verket var VM-guldet 2011.

Diskussion om artikeln