Ingen Oktoberfest i München i år – företagarna som sätter upp de tyska folkfesterna i stor nöd
I Tyskland lider en speciell grupp av företagare synnerligen hårt av den pågående coronakrisen. Det handlar om de företagare som sätter upp de traditionella folkfesterna, som till exempel Oktoberfest i München. Många företagare har stått helt utan inkomster i år.
I Augsburg snurrar karusellen igen. Här ordnas den första större folkfesten efter att coronan satte stopp för alla större tillställningar i Tyskland, det vill säga också för de många traditionella folkfesterna.
Festen i Augsburg är samtidigt något av en testkörning. Man vill helt enkelt ta reda på hur fester kan ordnas i coronatider med de gällande reglerna och restriktionerna.
– Vår förhoppning är förstås att det ska kunna bli fler folkfester. Jag tycker att vi här har kunnat slå fast att såväl vi företagare, som också våra besökare kan omsätta de gällande reglerna.
– Myndigheterna har inte hittat något att klaga över, säger Josef Diebold karusellföretagare och ordförande för Schwäbischer Schaustellerverband, föreningen för de lokala utställarna som företagargruppen kallas.
Till gruppen hör allt från försäljare av popcorn och godis till särskilda cateringföretagare och företag som sätter upp karuseller och andra åkattraktioner.
”Livsviktig fest”
Och just de tyska utställarna är synnerligen hårt drabbade av coronakrisen, som slog till precis då årets säsong av folkfester skulle inledas.
För att få festen i Augsburg genomförd har man tvingats slopa de stora öltälten och begränsa antalet besökare. Där under normala festveckor tiotusentals människor besöker festområdet Augsburger Plärrer, får man nu endast ta emot omkring 1 500 besökare samtidigt.
Vid ingången måste alla lämna sina kontaktuppgifter för att man ifall av att det värsta händer kan spåra smittokedjorna.
Trots allt det här har festen en stor betydelse för företagarna.
– För oss är det här livsviktigt. Vår verksamhet har stått stilla i nio månader. De löpande utgifterna är kvar, men inga pengar har kommit in, säger Josef Diebold.
I kassan till den lilla berg- och dalbanan sitter Richard Krolzig. Han är projektledare vid företaget Max Eberhard & Sohn, som äger berg- och dalbanan och han kan mer än väl intyga att tiderna är svåra.
– Företaget har inte haft några inkomster sedan i december ifjol. Det här tär förstås på nerverna och samtidigt är det en extrem belastning för alla inom företaget, säger Krolzig.
– Det är i alla fall en oerhörd lättnad och en fröjd att vara här. Det är stort att man i Augsburg har kunnat sätta upp den här festen. För oss som jobbar med det här handlar det inte bara om ett yrke utan det är mer ett kall och en livsstil, fortsätter Krolzig.
Normalt över en miljon besökare
Också bland de relativt få besökarna på festområdet är glädjen över festen stor.
– Allt är mycket bra organiserat. Överallt finns stationer där man kan desinficera händerna och det är lätt att hålla avstånden, säger Petra Wagner.
– För oss i Augsburg hör det till att komma hit och för mig personligen var det också viktigt att stöda företagarna. Det är bara synd att här är så lite folk, fortsätter Wagner.
Och jämför man med normala år så är det förstås lite. Folkfesten Augsburger Plärrer ordnas en gång på våren och en gång på hösten och sammanlagt räknar man årligen omkring 1,2 miljoner besökare.
För företagarna kan det alltså bara handla om en första hjälpen-åtgärd och samtidigt drabbas just den här regionens utställare hårt av att också Tysklands största om mest kända fest Oktoberfest i München i år är inhiberad.
Utreder alternativ
I München, omkring 60 kilometer från Augsburg, skulle festen egentligen ha kört igång nu på lördag.
– Att det inte blir någon Oktoberfest är förstås ett hårt slag och vi letar förtvivlat efter alternativ. Till exempel att ytterligare bygga upp på olika håll runtom i staden, något som också redan har gjorts.
– Så att karusellen igen snurrar, att livet återvänder och att barnen kan fröjdas. Att vi får lite normalitet helt enkelt, säger Josef Diebold.
Också i Augsburg har folkfesten spritts ut på stan och Diebolds karusell står för tillfället uppställd framför stadens mäktiga rådhus. Undantagsfesten, som egentligen skulle ha tagit slut i söndags, har också förlängts med en vecka.
Trots nödåtgärderna ser man ändå säsongen 2020 som nästan helt förlorad.
– Vi försöker rädda företagen genom att lyfta statliga lån, som vi i något skede hoppas kunna betala tillbaka. För det krävs ändå att vi kan arbeta någorlunda normalt igen.
– Annars har vi ett enormt problem. Företagarna kämpar redan nu för sin existens, säger utställaren Josef Diebold.