Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetsministern svarar på oppositionens kritik: “Regeringen har avkrävts åtgärder och här är de!”

Från 2020
Uppdaterad 17.09.2020 16:27.
Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) på väg till Ständerhuset
Bildtext Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) har i dag försvarat regeringens budgetförslag.
Bild: Lehtikuva

Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) har i dag försvarat regeringens sysselsättningspolitik. Oppositionen har anklagat regeringen för att sikta för lågt och fly från sitt ansvar.

Sysselsättningsåtgärderna är en av de jobbigaste frågorna för regeringen.

- Jag har förvånat mig över den diskussion som startat. Vi har avkrävts åtgärder och här är de, sa arbetsministern Tuula Haatainen (SDP) på dagens presskonferens. Branden är alltså släckt fel!

Regeringens mål är 31 000 till 36 000 nya sysselsatta inom tio år. På längre sikt höjdes sysselsättningsmålet med 20 000 personer till 80 000. Det här framgår av regeringens budgetförslag som presenterades i går.

Ny aktiveringsmodell och pensionsslussen lämpas över på arbetsmarknaden

Regeringen vill satsa på individuella planer för arbetssökande. Det kommer att ställas krav på att den arbetssökande söker ett visst antal jobb och mera hjälp kommer att finnas med.

- Vi vill sätta in åtgärderna så tidigt som möjligt. Det ska vara smidigt att anmäla sig som arbetssökande, sa Tuula Haatainen. TE-byråerna ska få 1000 nya arbetstagare.

Förslaget har redan fått kritik för att vara en ny variant av Sipilä-regeringens så kallade aktiveringsmodell.

- Regeringen Sipiläs aktiveringsmall var orättvis eftersom den bestraffade misslyckande och inte belönade företagsamhet, sa Tuula Haatainen.

Frågan om att slopa pensionsslussen har regeringen lämpat över på arbetsmarknadsparterna. Det handlar om att sysselsätta över 55-åringar som nu har möjlighet att slussas direkt i pension efter att ha blivit arbetslösa.

Arbetsminister Tuula Haatainen fick också frågan om regeringen kan godkänna ett resultat från arbetsmarknadsparterna som inte slopar pensionsslussen.

- Vi förväntar oss att arbetsmarknadsparterna når resultat som regeringen kan föra vidare, svarade Haatainen. Pensionslussen ligger på social- och hälsovårdsministerns bord.

Oppositionen: Regeringen duckar och har för lätta mål

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo kritiserade i går regeringens beslut att förpassa en het potatis till en arbetsgrupp, där fackföreningarna och arbetsgivarna ska försöka samsas kring regeringens målsättningar.

– De kommer kanske att skapa förutsättningar för 15 000 arbetsplatser, och det är helt fel storleksklass, sa Orpo. Vi behöver arbetsplatser nu och hopp för de människor som håller på och förlorar sina arbetsplatser, och inte om tio år.

Arbetsminister Tuula Haatainen kommenterade kritiken med att coronaviruset förändrade allt. Målsättningen från regeringsprogrammet om en sysselsättningsgrad på 75 procent är inte längre realistisk.

- Det kommer inte att lyckas under denna regeringsperiod. Vi försöker nu skapa 31 - 36 tusen nya arbetsplatser. Och det är väldigt bra! konstaterar Haatainen.

Arbetsmarknadsparterna har tid på sig fram till utgången av november 2020. Om facket och arbetsgivarna inte kommer överens tar regeringen över i december.

Petteri Orpo (Samlingspartiet) och Jussi Halla-aho (Sannfinländarna) i riksdagens plenisal
Bildtext Samlingspartiets Petteri Orpo och Sannfinländarnas Jussi Halla-aho har kritiserat regeringens budgetförslag för att det siktar för lågt och lämpar över den svåra frågan om pensionsslussen på arbetsmarknadsparterna.
Bild: Lehtikuva

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho anklagade regeringen för att skjuta upp svåra beslut till nästa regeringsperiod och för att lägga de svåra besluten på arbetsmarknadsorganisationernas bord.

- Vi har betonat Finlands konkurrenskraft i synnerhet för exportindustrin. Det lyckas regeringen inte med utan urholkar den ytterligare, säger Halla-aho.

En annan åtgärd för att locka fler på jobb är att sänka dagvårdsavgifterna.

Höjningarna av bränsleskatterna i skottgluggen

Regeringen höjer skatterna på stenkol, jordvärme och eldningsolja. Fossilfri trafik ska stödas genom att beskattningen av både elbilar och cykel som arbetsförmån blir lindrigare.

Också det här får kritik av Sannfinländarnas Jussi Halla-aho. Speciellt höjningarna av bränsleskatterna är i skottgluggen.

- Höjningarna av bränsleskatterna drabbar de vanliga hushållen, samt möjligheten att röra sig och bo utanför de stora städerna, säger Halla-aho.