Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Navalnyj: Giftet fanns i en vattenflaska på hotellrummet i Tomsk

Från 2020
Uppdaterad 17.09.2020 12:42.
En patient i en sjukhussäng omgiven av sjuksköterskor.
Bildtext På tisdagen publicerade Navalnyj den första bilden på sig själv, omgiven av sin familj, från sjukhuset i Berin.
Bild: Navalny

Det gift som den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj förgiftades med fanns i en vattenflaska på hans hotellrum i Tomsk, Sibirien. Det uppger Navalnyjs team som ska ha samlat bevismaterial från hotellrummet.

Navalnyj befinner sig fortfarande på Charité-sjukhuset i Berlin, dit han fördes efter att han blivit våldsamt sjuk ombord på ett flyg från Tomsk i Sibirien, den 20 augusti, när han var på väg till Moskva.

Det har tidigare rapporterats att han misstänktes ha förgiftats på flygplatsen i Tomsk, men nu uppger alltså hans team att det var en vattenflaska på hans hotellrum i Tomsk som konstaterats ha spår av nervgiftet novitjok.

På torsdagen redogjorde Navalnyjs medarbetare i ett inlägg på Instagram hur en del av dem var kvar i Tomsk då Navalnyj skulle ta flyget till Moskva.

Nästan genast efter att hans flyg nödlandat i Omsk blev Navalnyjs medarbetare i Tomsk informerade om insjuknandet och då gick de upp till det hotellrum som Navalnyj lämnat och packade ihop allt som lämnats kvar där. Det visas på en video i inlägget.

Enligt teamet överlämnades de två nästan tomma vattenflaskorna från hotellrummet till läkare på sjukhuset i Berlin och det ska alltså vara i en av de här flaskorna som man hittat spår av nervgiftet novitjok.

Lyckades lura den ryska säkerhetstjänsten?

I inlägget skriver Navalnyjs medarbetare också att det genast stod helt klart för dem att Navalnyj inte bara var "litet sjuk" eller "febrig" och att händelsen inte skulle komma att utredas i Ryssland.

Av inlägget framgår också att det var bråttom och att medarbetarna är stolta över att man lyckades få iväg vattenflaskorna till Tyskland innan den ryska säkerhetstjänsten FSB hann göra beslag på dem.

Laboratorium i Tyskland, Frankrike och Sverige har verifierat att Navalnyj förgiftades av nervgiftet novitjok.

Nu har Tyskland dessutom bett om hjälp av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) i utredningsarbetet och prover har redan överlämnats från Tyskland till experter vid OPCW.

Källor: AFP, AP, Twitter, Instagram