Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Frölunda överger indianlogon, men först nästa säsong: "Frölunda HC är så mycket mer och större än så"

Från 2020
Uppdaterad 17.09.2020 18:23.
Frölunda, CHL-mästare 2015/2016.
Bildtext Frölunda har vunnit CHL 2016, 2017 och 2019.
Bild: Antti J. Leinonen / All Over Press

Den svenska ishockeyklubben Frölunda HC kommer att överge sin indianlogo som klubben haft alltsedan 1995. Det meddelar klubben på sin webbplats.

Vad Frölunda beträffar lyftes namn- och logofrågan fram redan för fem år sedan när föreningen anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen i Sverige eftersom namnet och logon ansågs vara diskriminerande.

Diskussionen om namn och logotyper med koppling till den amerikanska ursprungsbefolkningen tog åter fart i samband med Black lives matter-rörelsen i somras.

I juli meddelade NFL-laget Washington Redskins att man kommer att byta både namn och logo. Detta efter att flera viktiga sponsorer slutade sälja lagets produkter på sina hemsidor.

Det tog naturligtvis inte länge för frågan att bli högaktuell också för europeiska klubbar med namn- och/eller logokoppling till den amerikanska ursprungsbefolkningen.

Överger ursprungsbefolkningslogon

En av de mer kända, Göteborgsklubben Frölunda Indians, meddelade i medlet av juli att man kommer att göra en konsekvensanalys och sedan fatta beslut på basen av den.

Sagt och gjort: på torsdagen meddelade Frölunda i en kommuniké på lagets webbplats att föreningen har beslutat att man byter logotyp.

– Styrkan i det kommande förändringsarbetet är att föreningens varumärke, värdegrund och själ inte vilar i en symbol. Frölunda HC är så mycket mer och större än så och det skall föreningen använda sig av i processen, står det i kommunikén.

Klubbens styrelse är medveten om att beslutet kommer att väcka känslor, men man påpekar att beslutet är "en investering i framtiden".

För de mest inbitna Indians-fansen kan det vara bra att komma ihåg att själva Indians-namnet togs i bruk först 1995 – innan det hade Frölunda haft fyra klubbmärken sedan föreningen grundades år 1944.

Men logo- och namnbytet kommer inte att ske med omedelbar verkan. Av praktiska och ekonomiska skäl kommer Frölunda att spela med indianen på bröstet den här säsongen. Enligt klubbens styrelse finns det varken pengar eller tid att agera på annat sätt.

– Ambitionen är att ha en ny logotyp på plats till säsongen 2021/2022.

En titt på Twitter visar att åsikterna bland lagets supportrar går ganska kraftigt i sär, även om flera verkar tycka att det är rätt beslut.

En finländare, Joel Mustonen, spelar för Frölunda. Frölunda HC har vunnit Svenska mästerskapet fem gånger (1965, 2003, 2005, 2016 och 2019) samt CHL tre gånger (2016, 2017, 2019 och 2020).

Artikeln korrigerad torsdagen den 17 september klockan 18.24. Frölunda har vunnit CHL fyra gånger, inte tre.

Diskussion om artikeln