Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Alla permitterade bilbyggare vid bilfabriken i Nystad återvänder till jobbet i september

Från 2020
Bilbyggare vid Nystads bilfabrik bygger ihop en mörkblå bil som hänger från taket.
Bildtext Permitterade bilbyggare vid Nystads bilfabrik får återvända till arbetet i september.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Alla permitterade bilbyggare vid bilfabriken i Nystad återvänder till jobbet i slutet av september. Den åter ökande efterfrågan på bilar förbättrar fabrikens utsikter för resten av året.

Det meddelar bilfabrikens ägare, företaget Valmet Automotive via nyhetsbyrån STT.

Valmet Automotives kommunikationschef Mikael Mäki berättar för STT att ett tiotal anställda i Nystad ändå fortsättningsvis är permitterade.

Mäki säger att den ekonomiska situationen fortfarande är osäker på grund av coronakrisen och att det är svårt att planera, men att situationen just nu ser bra ut.

- Bilfabrikens utsikter inför hösten ser bra ut fram till årsskiftet, och vid batterifabriken i Salo ser situationen bra ut även längre fram, säger Mäki.

I slutet av juni kom nyheten att över 1 000 anställda skulle permitteras vid Nystads bilfabrik på grund av den negativa inverkan som coronakrisen hade på bilmarknaden.

Efterfrågan på hybridbilar ökar

Anledningen till att bilfabrikens framtidsutsikter nu har förbättrats är att efterfrågan på framför allt hybridbilar är på uppgång i världen. För en fabrik som tillverkar konsumtionsvaror syns förändringar på världsmarknaden snabbt, säger Mäki.

Företaget har även startat en rekryteringsprocess för 50-100 nya bilbyggare till bilfabriken.

Den ökande efterfrågan på elbilar påverkar även företagets batterifabrik i Salo positivt, och målet är att under de kommande två åren dubblera antalet anställda.

Valmet Automotive hade förra året runt 3 600 anställda, och Mäki berättar att antalet just nu är på ungefär samma nivå.

Diskussion om artikeln