Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

När livet är för lätt hittar vi på problem – Anne Hietanen tar en titt på de senaste trenderna inom wellnessindustrin

Från 2020
Uppdaterad 24.09.2020 14:29.
Anne Hietanen/Optimera Livet.
Bildtext I fem avsnitt av serien Optimera Livet tar Anne Hietanen en titt på det allra senaste inom life-hacking “Silicon Valley-style” och wellness.
Bild: YLE/Fanny Malmberg

Jag ligger och skakar i en hydda i djungeln någonstans i Indonesien. En guru importerad från New York ropar ut olika direktiv och uppmuntrar oss att röra oss fritt till rytmen av hennes trumma.

Vi är alla vita, över trettio och rika. De flesta är på höjden av sina karriärer.

Vi har höga utbildningar, tid och pengar, men vi mår ändå inte riktigt så bra som vi skulle vilja, därför försöker vi nu frigöra oss från trauman som eventuellt satt sig i kroppen.

Nå sin fulla potential

Låt mig berätta om min kompis Gwyneth.

Hon har byggt ett imperium som går ut på att vi alla kan bli bättre versioner av oss själva. Hon erbjuder oss sätt att hitta oss själva och vår mening och hon uppmuntrar oss att även se bra ut medan vi gör det.

Gwyneth lanserade i början av året en serie där hon och hennes team testar en mängd olika wellnesstrender, för att bli lugnare och gladare, mera produktiva, harmoniska och mindre ångestridna. Är det inte vår plikt kanske att försöka nå vår fulla potential?

Livet är för lätt, tänker jag. En äckligt provocerande tanke, för om det är för lätt, varför känns det så tungt?

Livet är för lätt

Men allting kostar, det kostar pengar och tid. Och för att kunna ha råd att underhålla alla dessa problem måste man vara en mycket privilegierad människa.

Jag menar att det krävs mycket tid för introspektion och kritiskt granskande. Tid som inte finns om inte alla steg på behovstrappan redan är avklarade. Den som dagligen letar efter mat hinner inte tänka på vare sig yta eller djup.

Mitt kylskåp är överfullt, jag har mycket, kanske för mycket eftersom jag hinner både med att noggrant följa vad grannen håller på med och sedan nagelfara mitt inre, är jag tillräckligt god och produktiv? Leder mina handlingar till att min näromgivning mår bättre eller sämre?

Livet är för lätt, tänker jag. En äckligt provocerande tanke, för om det är för lätt, varför känns det så tungt? Varför måste jag hela tiden försöka förbättra mig själv?

Är det en inbyggd fåfänga eller är det helt enkelt marknadskrafterna som byggt fällorna? För i fällorna trillar jag, och jag gör det dessutom gärna, medan jag betalar dyrt.

Jag tänker på alla retreat jag besökt och alla insikter jag fått och mitt hopp om att nu, nu har jag verktygen som gör att jag äntligen kan börja leva det liv jag vill leva.

Tyvärr händer det aldrig, jag blir aldrig en ny människa.

Lyckan ligger aldrig en retreat bort, aldrig når jag den efter att jag införskaffat ett nytt, dyrt vitaminpiller eller en ännu dyrare ansiktsbehandling. Lyckograden höjs inte ens av tandblekning, ljudterapi eller frigörande skakövningar på Bali.

Dyr hobby

Det finns inte många yogaformer, meditationssätt, terapier och wellnessprodukter jag inte testat. Det tycks ha blivit min hobby.

Tyvärr ser jag aldrig resultat av min hobby, jag är och förblir ungefär samma person, på gott och ont. Duger inte det? Kan det inte vara helt ok att vara en person med torrt hår, dålig hållning och lite ångest?

Optimera livet började som ett svar till Gwyneths tv-serie Goop. Jag ville göra tvärtom, jag ville göra en serie om att bara gå runt och duga – precis som man är.

Men efter den initiala ivern kändes det oärligt. För jag är ju inte sådan.

Jag kommer knappast att sluta testa olika wellnesstrender, jag åldras hellre snyggt än mindre snyggt om jag själv kan påverka saken och detta oberoende av hur mycket jag än önskar att det inte var så.

Inom mig har det alltid funnits en längtan efter att bli bättre, kanske jag hellre borde acceptera än förtrycka den önskan?

Kanske vi alla själva kan välja om vi föredrar status quo eller Gwyneth Paltrows hårda kamp? Att optimera livet kan betyda en sak för en person och motsatsen för en annan.

Dyrt att bli bättre

I fem avsnitt tar jag en titt på det allra senaste inom life-hacking “Silicon Valley-style” och wellness. Det positiva (spoiler alert) är att det som fungerade bäst nästan alltid var både enkelt och gratis.

Och kanske det är just där min ovilja mot Gwyneths imperium ligger, att allting skall kosta så mycket. Att det alltid finns ett nytt ljus att köpa, en ny kräm en ny behandling eller terapiform.

Det känns som att Gwyneth et consortes så gärna vill hjälpa mig hitta saker som är fel med mig, saker som kan förbättras. Jag behöver ju ingen sådan hjälp, jag har faktiskt ett eget förstoringsglas.

Så finns det något jag kan göra för att bli av med mitt förbannade förstoringsglas? Eller gör mina strävanden att jag fortfarande är inne i samma loop?

Jag vet inte, säg du. Och berätta gärna om du är lika nyfiken (lättlurad?) som jag och också tycker om att testa sådant som kommer i din väg. I så fall undrar jag vad som fungerat för dig och vad som inte fungerat.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln