Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Finnair lägger ned inrikesflyg till fem orter inklusive Kronoby - nu stiger staten in och bekostar flyglinjerna under nästa år

Från 2020
Uppdaterad 17.09.2020 17:37.
Karleby-Jakobstad flygplats.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Finnair lägger ner flygtrafiken till Karleby-Jakobstads flygplats till våren. Enstaka flygningar i veckan genomförs ännu i vinter. Beskedet kom på torsdag eftermiddag. Nu kommer staten istället att bekosta trafiken under nästa år.

Från och med den 27 mars 2021 lägger Finnair ner all kommersiell trafik till och från Kronoby. Samma beslut gäller för Joensuu, Jyväskylä, Kajana och Kemi, som alla kämpar för sin överlevnad.

Under den tid som vintertidtabellen gäller från oktober till mars kommer Finnair att flyga enstaka turer i veckan på sådant sätt som flygbolaget betecknar som kostnadseffektivt.

Sedan träder staten in och upphandlar flygtrafik under resten av 2021.

- Det positiva är att trafiken nu kommer igång efter en paus på sex månader, sen tryggar staten genom köptrafik under 2021, säger Jonne Sandberg, utvecklingsdirektör i Karleby och medlem i den arbetsgrupp som ministeriet tillsatt.

Staten köper trafik under nästa år

Den arbetsgrupp som tillsattes av kommunikationsministeriet föreslog att staten köper flygtrafik fram till slutet av 2021. Sandberg säger att arbetsgruppens målsättning varit att möjliggöra resor och tillgängligheten ut i världen.

Understödet är en tillfällig lösning som ger tid att utveckla nya modeller som bygger på marknadsvillkor efter den akuta krissituationen. Staten kommer att köpa flygtrafik via en offertrunda.

- Sen måste vi se hur marknadsläget ser ut i januari 2022. Nu har vi nästa år på oss att hitta en långsiktig lösning. Samtidigt vet ingen av oss hur läget ser ut när coronapandemin är över och om och när det kommer ett vaccin, säger Sandberg.

Triangelflyg ska hjälpa exportföretagen i vinter

Under vintern kommer en del turer att flygas som så kallade triangelflygningar. Det innebär att en plan från Helsingfors exempelvis flyger via Kemi och sedan till Kronoby.

Finnair meddelar att man gör så här för att betjäna resebranschen och exportföretagen.

- Vi gör så här för att möjliggöra förbindelsetrafik medan arbetsgruppen söker alternativa lösningar, säger Finnairs försäljningschef Mikko Turtiainen.

Turtiainen syftar på den arbetsgrupp som tillsatts av kommunikationsministeriet för att utreda framtiden för de små flygplatserna som står utan flygförbindelse sedan i våras.

En av dem är Karleby-Jakobstad flygplats och ett förslag är att köpa in tjänster av ett kommersiellt bolag.

Olönsamma rutter

Finnair drog in flygningarna till de här flygplatserna i april på grund av coronapandemin, men flygbolaget meddelar att rutterna redan innan pandemin varit olönsamma.

Finnair har skurit ner sina flygningar kraftigt till följd av coronapandemin. Flygbolaget flyger mellan 70 och 80 turer per dag jämfört med 350 innan coronan.

Diskussion om artikeln