Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Josefin Sonck: "Svenskar är definitivt utseendemässigt ytligare än finländare"

Från 2020
josefin sonck
Bildtext Josefin Sonck blev 2017 årets nykomling på den Svenska Stand up-galan.
Bild: Ulrika Campbell

Känner sig Josefin Sonck snyggare i Finland eller Sverige? Vilket är hennes värsta stand up-gig? Vad är enligt henne bra humor? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till stand up-komikern Josefin Sonck.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva finlandssvenska kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är stand up-komikern Josefin Sonck.

Josefin Sonck är stand up-komiker, skådespelare och manusförfattare. Hon valdes 2017 till Årets Nykomling på Svenska Stand up-galan. Hon har bland annat medverkat i Släng dig i brunnen, skrivit manus och skådespelat i humorserien #Flickstreck och var 2018 en av Vegas sommarpratare.

Josefin debuterar i höst som författare med romanen Jag måste sluta tänka på Patrik Lundgren.

Josefin har i denna serie fått frågor av artisten Sebastian Lindgren, skådespelaren Johan Fagerudd, komikern Ted Forsström, ishockeyspelaren Erik Riska, spjutkastaren Mikaela Ingberg, gitarristen Joona Björkroth, artisten Jennie Storbacka, skådespelaren Siri Fagerudd, programledaren Hannah Norrena och tidigare biskop Björn Vikström.

Svartvit bild av en leende Hannah Norrena
Bildtext Hannah Norrena jobbar som programledare på Yle Vega.
Bild: Ilmari Fabritius

Hannah Norrenas fråga: Känner du dig snyggare i Sverige eller Finland? (Jag tycker själv jag kan ha en riktigt bra dag i Finland men genast jag kommer över den svenska gränsen förvandlas jag till en trist finsk stammande råtta.)

– Hahaha! Jag håller med Hannah till hundra procent. I Finland kan jag känna mig riktigt snygg, men i Sverige är jag en helt vanlig tjej. Tjejerna här är så otroligt stylade så det krävs mycket för att känna sig snygg här. Jag vill ju inte heller säga att svenskarna är snyggare, men jag tror definitivt att de är ytligare.

Artisten Bubbeli ser in i kameran
Bildtext Sebastian Lindgren gör musik under namnen Bubbeli och Also International.
Bild: Jesper Ceder

Sebastian Lindgrens fråga: Vad är det värsta som hänt när du dragit stand up?

– Jag har många dåliga gigs i bagaget från bland annat julfester. Då har någon VD tänkt att stand up skulle passa bra, men alla anställda vill ju bara supa skallen av sig. Har suttit i ett kalt rum och hört när fyllan eskalerat i festsalen och tänkt att det här går inte bra, vilket det oftast inte gör. Några sådana har jag förträngt.

– När jag var ny tackade jag ja till allt. Att dra stand up i en sjaskig pizzeria ute i Flen när man står på en tom ölback med en värdelös mikrofon så känner man sig inte på topp. Då har jag nog funderat varför jag hatar mig själv så mycket att jag utsätter mig för denna förnedring. Det är hemskt!

Mikaela Ingberg
Bildtext Tidigare spjutkastaren Mikaela Ingberg har två EM-brons och ett VM-brons.
Bild: Ville Lipiäinen

Mikaela Ingbergs fråga: Vad är bra humor enligt dig?

– Det beror helt på situationen och sammanhanget. Själv skrattar jag mest åt svart humor. Jag tycker också om absurd humor, alltså sådan humor man knappt förstår. Humor är dock väldigt individuell. Det jag tycker är roligt behöver nödvändigtvis inte min kompis skratta åt.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Josefin om vilket namn som är det fulaste hon vet, vad man kan skämta om och vilka hennes stand up-förebilder är.

Josefin Sonck: "Svenskar är definitivt utseendemässigt ytligare är finländare"

25:02