Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Arbetsmarknadsexperten om slopandet av pensionsslussen: “Alla parter måste få något”

Från 2020
Forskardoktor Mika Helander vid ÅA
Bildtext Mika Helander, docent i sociologi vid Åbo Akademi och arbetsmarknadsforskare, konstaterar att enbart fromma förhoppningar om ett samhällskontrakt inte brukar fungera.
Bild: Yle/ AG Karlsson

Regeringen har lämpat över den problematiska pensionsslussen på arbetsmarknadsparterna. Det kan lyckas om alla parter får något, konstaterar arbetsmarknadsforskaren Mika Helander.

Det som det handlar om är att sysselsätta över 55-åringar som nu i dag har möjlighet att slussas direkt i pension efter att ha blivit arbetslösa.

Regeringen kastar igen sysselsättningsbollen i arbetsmarknadsparternas famn. Nu har arbetsmarknadsparterna tid på sig till utgången av november.

Efter det sätter regeringen ner foten.

"Det som behövs är att alla parter vinner någonting"

Mika Helander, docent i sociologi vid Åbo Akademi och arbetsmarknadsforskare, konstaterar att enbart fromma förhoppningar om ett samhällskontrakt inte brukar fungera. Däremot tror han att det är möjligt att komma överens.

- Det som behövs är att alla parter vinner någonting. Det kan till exempel handla om att få människor som är på föräldraledigheter på deltidsarbete. Och för företagarna möjligheter att anställa utan stora kostnader, resonerar Helander. Något sådant här är säkert möjligt att skapa.

"Käppelementet finns också i regeringen Marins förslag"

Finland har satsat ungefär lika mycket på arbetsmarknadspolitiska åtgärder som de andra nordiska länderna, men enligt Mika Helander har det i vårt land funnits en slagsida mot mera passiva understöd än i grannländerna.

- Käppelementet finns i regeringen Marins förslag, men det är inte av samma slag som under den förra regeringen. Det som förenar de två regeringarnas aktiveringsmodeller är att de arbetslösa ska aktiveras att söka jobb och inte bara vara passiva mottagare av arbetslöshetsunderstöd.

"Antalet arbetslösa per funktionär måste vara på en rimlig nivå"

Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) lovade på torsdag tusen nya tjänstemän till TE-byråerna. Samtidigt ska stödåtgärderna sättas in tidigare och tjänsterna skräddarsys.

Så här kommenterar Mika Helander realismen i regeringen Marins sysselsättningsprogram.

- Det är viktigt att resursera rätt - det vill säga att antalet arbetslösa per funktionär är på en rimlig nivå, säger Helander. Men det är ingen patentlösning, eftersom arbetsmarknaden är komplicerad.

"Omänskligt att avskaffa pensionsslussen i avfolkningsbygder"

Matchningsproblematiken på arbetsmarknaden är väldigt komplicerad. Att hitta rätt arbetstagare för rätt arbetsuppgift är alltså väldigt svårt.

- I och med det digitala skuttet kan arbetstagaren i dag finnas var som helst i landet, konstaterar Mika Helander.

Det är därför som det skulle vara viktigt att fortbilda de arbetstagare som nu omfattas av pensionsslussen. Men möjligheterna att hitta nya jobb varierar.

- Speciellt i avfolkningsbygder där fabrikerna har stängt är det omänskligt att avskaffa pensionsslussen, säger Mika Helander. Vi kan inte höja sysselsättningsgraden enbart genom att hitta nya jobb för äldre arbetstagare från södra Finland. Det går helt enkelt inte.

Diskussion om artikeln