Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Veikkauspengarna försvann men staten kompenserar med 350 miljoner – kulturbranschen: “Än är krisen inte löst”

Från 2020
Uppdaterad 18.09.2020 15:45.
Mörkhårig kvinna som sitter på en soffa.
Bildtext Rosa Meriläinen, ordförande för kultur- och konstområdets centralorganisation Kulta ry är lättad över besked om att Veikkausfrågan är löst för 2021..
Bild: Jenny Jägerhorn

Kultur- och evenemangsbranschen kan andas ut för stunden efter regeringens besked om att hålla nästa års budget intakt. Staten kompenserar fullt ut de pengar som fallit bort på grund av spelmonopolbolaget Veikkaus minskade intäkter. Men än är krisen inte över.

Veikkauspengarna försvann men staten kompenserar med 350 miljoner – kulturbranschen: “Än är krisen inte löst”

5:16

– Vi är mycket nöjda över resultatet, kulturbudgeten är nu tryggad, säger Rosa Meriläinen som är ordförande för kultur- och konstområdets centralorganisation Kulta ry och fortsätter:

– Och jag måste säga att Annika Saarikko har varit en stark och bra kulturminister.

Kulturbranschen har varit helt beroende av spelmonopolbolaget Veikkaus intäkter, eftersom nästan hälften av kulturbudgeten hittills kommit därifrån.

Men Veikkaus resultat har sjunkit dramatiskt efter beslutet att stänga spelautomaterna under coronavåren, ett beslut som planerats redan länge för att motverka spelmissbruk.

Staten kommer nu att kompensera det här Veikkausgapet på nästan 350 miljoner euro till fullo. Pengarna ska tas från lotteriskatten och mera låntagning.

Än är detaljerna för hur budgeten ska fördelas inom kulturfältet inte klara, men Roosa Meriläinen förutspår svåra tider i synnerhet för frilansare och företagare inom branschen.

– Men också för institutionerna, ingen kan sälja för fulla salar och vi behöver verkligen den här kulturbudgeten nu.

Veikkausfrågan är löst för nästa års del, men det är frågan om en engångssatsning. På sikt är läget ändå inte löst utan tvärtom kritiskt påpekar Meriläinen.

– Men nu har vi tid att tänka på hur vi på sikt ska göra med kulturbudgeten, Veikkaus kommer att ha det svårt också i framtiden. Arbetet för att lösa det här blir enormt nästa år.

Människor som demonstrerar utanför riksdagshuset.
Bildtext Nyligen ordnade intresseorganisationen för evenemangsbranschen, Tapahtumateollisuus ry en demonstration utanför Riksdagshuset.
Bild: Jenny Jägerhorn

“Inga nya coronastöd att vänta”

Också Pekka Timonen, ordförande för evenemangsbranschens intresseorganisation glädjer sig åt att Veikkausfrågan för nästa års del är löst, och anser att budgetförslaget för nästa års del medför flera positiva följder.

– Det är till exempel viktigt att kommunerna får stöd, i synnerhet de stora städernas stöd inom evenemangsindustrin är viktig. Nu får de möjligheter att fortsätta samarbeta och hjälpa branschen med evenemangen.

Pekka Timonen poängterar ändå att evenemangsbranschens kris inte är över, man behöver akuta coronastöd redan nu.

– Krisen fortsätter och blir värre för varje dag. Men vi har haft bra diskussioner med beslutsfattarna under de senaste två veckorna om den här frågan.

– Vi behöver beslut och stöd nu och någon som presenterar en vision för framtiden kring hur vi ska gå vidare. Coronakrisen fortsätter men branschen som har vuxit under de senaste 20 åren i Finland behöver nu stöd för att fortsätta växa och kunna tjäna pengar för alla finländares del.

Mörkhårig kvinna som står vid en vit vägg.
Bildtext Rosa Meriläinen tror inte att nya coronastöd är att vänta för kulturbranschens del.
Bild: Jenny Jägerhorn

Rosa Meriläinen tror däremot inte att några nya coronastöd är att vänta för kulturbranschens del.

– Vi kan inte vänta på nya coronastöd för kulturen. Nu är det vår uppgift att organisera och producera kultur och konstevenemang som är trygga, så att alla i Finland vet att det är helt okej att köpa biljetter till biografer, konserter, teatrar och alla olika former av kultur. Det är den enda vägen ut ur krisen som coronapandemin har orsakat.

Diskussion om artikeln