Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojo sjukhus behöver flera läkare då samjouren vid Raseborgs sjukhus stängs

Från 2020
Uppdaterad 24.09.2020 19:39.
Lojo sjukhus.
Bildtext Nämnden för Lojo sjukvårdsområde ska behandla ett förslag om att anställa fyra läkare till Lojo sjukhus.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Antalet patienter kommer att öka i Lojo sjukhus då samjouren vid Raseborg sjukhus i Ekenäs upphör. Det här betyder att det behövs flera läkare i Lojo.

Nämnden för Lojo sjukvårdsområde behandlar ett ärende om flera specialistläkare till Lojo sjukhus på sitt möte den 24 september.

Förslaget till nämnden är att det ska anställas fyra specialistläkare för att klara av mängden patienter då samjouren vid Raseborgs sjukhus stängs.

Styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS beslöt den 6 april att Raseborgs sjukhus stänger samjouren från och med den sista september.

HUS räknar med att 80 procent av dem som skulle ha fått specialiserad vård i Raseborgs sjukhus nu kommer att styras till Lojo sjukhus. Det här betyder att mängden patienter kommer att öka med detsamma den 1 oktober, så de nya läkarna i Lojo behövs från och med det datumet.

Tjänsterna innebär en ökning av budgeten med 96 000 euro i år, och 288 000 euro nästa år.

Nämnden ska också behandla budgetförslaget och där räknar man med att det kostar 4,7 miljoner euro år 2021 att ta över den specialiserade sjukvården från Raseborgs sjukhus.

Uppdatering 24.9.2020:
Nämnden för Lojo sjukvårdsområde beslöt på mötet den 24 september att inrätta fyra nya tjänster som specialiserade läkare vid Lojo sjukhus från 1 oktober 2020.

Diskussion om artikeln