Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flera hushåll fortfarande utan el i Åboland efter stormen Aila, reparationer av elnätet kan dröja till lördag

Från 2020
Uppdaterad 18.09.2020 17:17.
arbetare sågar ett träd som stormen aila fällt
Bildtext Också Åbo centrum kände effekterna av stormen
Bild: Arash Matin / Yle

Stormen Aila har bedarrat i Åboland natten till fredagen. Vid 17-tiden på fredagen var fortfarande runt 500 hushåll utan el i Egentliga Finland.

Många elavbrott har alltså åtgärdats, men arbetet fortsätter.

Under torsdagen var tusentals hushåll i Egentliga Finland utan el, många av dem var inom Pargas stad.

Vid 20-tiden på torsdag kväll meddelade Egentliga Finlands räddningsverk via ett pressmeddelande att man återgår till normal beredskap under kvällen. Stormen börjar sakta lätta på räddningsverkets område och antalet räddningsuppdrag har minskat. Stormen har hittills förorsakat över 400 räddningsuppdrag. På områden med många elavbrott i skärgården fortsätter man upprätthålla beredskapen på brandstationerna för att trygga invånarnas säkerhet.

Driftschef Jörgen Dahlqvist vid elöverföringsbolaget Caruna säger att det i enlighet med förväntningarna har uppstått en hel del elavbrott under torsdagen, och att flera av kunderna har varit utan el i många timmar.

Den gula landsvägsfärjan mellan Korpo och Nagu kämpar sig fram genom vågorna under en höststorm.
Bildtext Under torsdagsmorgonen och -dagen har det uppstått störningar i färjtrafiken, men nu går färjorna normalt.
Bild: Arash Matin / Yle

I Pargas har antalet elavbrott varit märkbart större än i resten av landskapet, och Dahlqvist säger att det är i skärgården som de flesta hushållen som fortfarande är utan el ligger.

– Det har blåst riktigt hårt på torsdagen, och det har både påverkat färjtrafiken och hindrat elmontörerna från att åka ut till olika öar för att reparera skador. Dessutom måste vi under dagen ta en paus på några timmar av säkerhetsskäl, eftersom vinden var så stark att det började falla träd.

Dahlqvist säger att det kan dröja ända till lördag före alla kunder i landskapet har fått tillbaka sin el.

– De allra flesta kunder i skärgården borde få tillbaka elen under fredagen, men det kan också dröja längre. På grund av den starka vinden har vi inte ännu kunnat åka upp med vår helikopter för att se om det har uppstått större skador, men så fort det blir ljust på morgonen så kommer man att åka upp.

Ett träd med granna, gröna blad har i höststormen Aila delvis fallit över en väg.
Bildtext Fallna träd har ställt till det för elmontörerna.
Bild: Arash Matin / Yle

Dahlqvist tror att risken för mer omfattande avbrott under torsdagskvällen och fredagsmorgonen är osannolika, men att risken ändå finns att nya avbrott fortfarande kan uppstå.

– Det kan vara olika träd som lutar mot varandra och kan fälla olika ledningar, så jag kan inte lova att inga nya avbrott uppstår, men jag tror att det värsta är över.

Stormigt hav.
Bild: Yle/Arash Matin

Diskussion om artikeln