Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lettlands regering vädjade att slippa arrangera hockey-VM med Belarus – René Fasel låter sig inte påverkas: "IIHF är ingen politisk enhet"

Från 2020
Schweizaren René Fasel är ordförande för det internationella ishockeyförbundet IIHF.
Bildtext Schweizaren René Fasel är ordförande för det internationella ishockeyförbundet IIHF.
Bild: Vladimir Prycek / All Over Press

Ledningen för det internationella ishockeyförbundet IIHF har samlats för att ta ställning i frågor som gäller landslagsturneringar säsongen 2020–21. Förbundet fattade inga beslut gällande det omdebatterade delade värdskapet för herr-VM. Däremot bestämde man sig för en rad förändringar beträffande herrarnas junior-VM som spelas i Kanada i årsskiftet.

Det är meningen att herrarnas ishockey-VM ska arrangeras i Lettands huvudstad Riga och Belarus huvudstad Minsk i maj 2021. På grund av det instabila politiska läget i Belarus har Lettland hunnit uttrycka sin ovilja att dela på värdskapet.

Det internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel säger att han har kontaktats av Lettlands premiärminister Krišjānis Karinš. Från lettiskt regeringshåll konstaterade man att man vill dela på värdskapet med något annat land än Belarus.

– För första gången har en värdnations regering på grund av politiska orsaker uttryckt sin ovilja att vara delarrangör, konstaterade Fasel på IIHF:s webbplats.

– IIHF är djupt oroat över händelserna i Minsk, men är som en idrottsorganisation ingen politisk enhet och kan inte flytta en turnering på grund av politiska orsaker.

IIHF fattade inga beslut om herr-VM:s öde på torsdagen. En expertgrupp ska nu bildas för att titta på frågan och skapa sig en helhetsbild över situationen. Deras analys ska presenteras för IIHF:s ledning i november.

– IIHF bär oavsett ansvaret för att försäkra sig om att varje turneringsarrangör kan garantera spelarnas, arrangörernas och åskådarnas säkerhet, sa Fasel.

Förändringar i JVM-konceptet

Beträffande herrarnas U20-turnering, JVM, finns det inga politiska spänningar mellan de tilltänkta värdarna. Det var meningen att de kanadensiska städerna Edmonton och Red Deer skulle dela på värdskapet i årsskiftet 2020–21.

Så blir det ändå inte. IIHF har nämligen bestämt att det bara spelas i Edmonton och det inför tomma läktare. IIHF kopierar NHL:s koncept där JVM-spelarna kommer att vistas i en bubbla under hela turneringen.

– Det är ett tufft beslut, men vi hade inga alternativ, sa Fasel.

Red Deer kompenseras genom att få stå som delarrangör med Edmonton ett år senare. JVM arrangeras i Kanada även om ett drygt år, i årsskiftet 2021–2022.

Det var tänkt att Göteborg i Sverige skulle stå som arrangör för mästerskapet 2022. Göteborg får plåster på såren genom att i stället tilldelas värdskapet för JVM år 2024. Det blir två raka europeiska JVM då ryska Novosibirsk står som värd 2023.

U18-flickorna får inte spela VM

Under torsdagen meddelade IIHF också att en rad juniorturneringar ställs in. På herrsidan ska JVM alltså spelas, men i U20-åldersklassen blir det inga andra turneringar.

På damsidan inhiberas samtliga U18-turneringar, inklusive U18-VM.

Ekonomiska motiv ligger bakom besluten.

– Genom att inhibera turneringarna nu undviker vi en situation där turneringsarrangörerna tvingas spendera pengar på förberedelserna, sa Fasel.

– Pengarna som reserverats för dessa turneringar kan i stället användas för att ta sig igenom denna säsong.

Under våren är det tänkt att såväl dam-VM som herrarnas U18-VM ska spelas som planerat.

Diskussion om artikeln