Hoppa till huvudinnehåll

Sport

KuPS vidare efter sen kvittering och vändning i straffdrama – har god chans att få spela om en plats i Europa Leagues gruppspel

Från 2020
Uppdaterad 17.09.2020 22:04.
Spelarna i KuPS följer straffdramatiken.
Bildtext Spelarna i KuPS följer straffdramatiken.
Bild: Juha Tamminen / All Over Press

KuPS, som är regerande mästare i fotbollsligan, stod för en imponerande insats då laget slog ut slovakiska Slovan Bratislava i Europa League-kvalet. Matchen gick till förlängning där KuPS sent kvitterade till 1–1. Det hela fick avgöras på straffar där KuPS låg under efter tre omgångar. Två raka straffräddningar av målvakten Otso Virtanen vände ändå på steken.

Matchen mellan KuPS och Slovan Bratislava i den andra omgången i Europa League-kvalet spelades i Kuopio inför tomma läktare.

Trots många målchanser stod det 0–0 efter 90 minuter och matchen gick till förlängning.

Där tog Slovan Bratislava ledningen med 1–0 då tio minuter återstod. Det var Zan Medved som nickade in ledningsmålet.

Kvitteringen kom i den sista förlängningsminuten. Nigerianen Usman Sale slog ett inlägg som landsmannen Aniekpeno Udoh styrde in framför näsan på Slovans målvakt Dominik Greif. 1–1.

KuPS målvakt hjälte

Matchen fick avgöras på straffar. De första fyra straffarna satt. Därefter missade Ilmari Niskanen, som nyligen imponerade i sin landslagsdebut, sin straff och Slovan Bratislava kunde efter det ta ledningen med 3–2 efter tre omgångar.

KuPS målvakt Otso Virtanen räddade gästernas två sista straffar, medan KuPS satte sina, och därmed vann KuPS straffsparkstävlingen med 4–3.

I den tredje kvalomgången möter KuPS ett på pappret överkomligt motstånd. Det är Suduva från Litauen som om en vecka besöker Kuopio.

Om KuPS besegrar Suduva går laget till playoffomgången där en tuff motståndare och en Europa League-gruppspelsplats står på spel.

Medan matchen pågick gick lokaltidningen Savon-Sanomat (bakom betalmur) ut med att straffsumparen Niskanen är klar för Ingolstadt i Tyskland. Ingolstadt spelar på den tredje högsta serienivån, vilket motsvarar division 2 i Finland.

Efter matchen bekräftade KuPS övergången på sin webbplats. Transfersumman förblir hemlig, men det handlar om en rekordsumma för en KuPS-spelare. Niskanen lämnar KuPS omedelbart och är inte med i lagets fortsatta jakt på en Europa League-plats.

TPS passerade Haka

I fotbollsligan var TPS inte särskilt långt ifrån en trepoängare borta mot FC Lahti. Santeri Haarala gav Åbolaget ledningen med 1–0 med ett snyggt distansskott då den andra halvleken bara hade hunnit bli tolv sekunder gammal.

Det blev bara en poäng för TPS. FC Lahtis Mikko Viitikko kvitterade till 1–1 i den 83:e minuten och lagen tilldelades en poäng var.

I serietabellen avancerade TPS från elva till tia och därmed föll Haka ner på kvalplats. Efter 15 spelade matcher har både TPS och Haka elva poäng. RoPS är hopplöst sist på två poäng.

Resultat, fotbollsligan:

FC Lahti–TPS 0–1 (0–0)
46' 0–1 Santeri Haarala
83' 1–1 Mikko Viitikko

Publik: 702 åskådare

Resultat, Europa League-kvalet:

KuPS (FIN) – Slovan Bratislava (SVK) 2–1
111' 0–1 Zan Medved
120' 1–1 Aniekpeno Udoh

KuPS vann straffsparkstävlingen med 4–3.

KuPS vidare med 2–1 totalt.