Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estland förbjuder alkoholförsäljning nattetid - förbudet träder i kraft om en vecka

Från 2020
En servitör på en bar fyller ett glas med öl från en ölkran
Bildtext Försäljningsförbudet ska gälla från midnatt till tio på morgonen.
Bild: Gonzalo Remy / Unsplash

Estland förbjuder alkoholförsäljning nattetid för att få bukt med den ökande spridningen av coronaviruset. Förbudet ska i första hand gälla i en månads tid.

Den estniska regeringen beslutade om alkoholförbudet på torsdagen, enligt nyhetsbyrån BNS. Förbudet ska alltså träda i kraft natten mellan fredag och lördag om en vecka.

Restriktionerna omfattar alla platser som säljer alkohol nattetid, som nattklubbar, barer och hotell. Förbudet gäller från midnatt till klockan tio på morgonen.

Premiärminister Jüri Ratas motiverade det landsomfattande förbudet med att antalet coronasmittade har stigit brant i Estland.

- Som vi har sett, så sprider sig viruset speciellt effektivt i samband med fester. Tyvärr påverkar alkoholen människors beteende på ett sätt som främjar smittspridningen, sa Ratas.

Under senare tid har flera utbrott fått sin början i barer i nordöstra Estland och i Tartu.

Enligt den estniska folkhälsomyndigheten har coronaincidensen i landet under de senaste två veckorna legat på 25,36 fall per 100 000 invånare. Det är att jämföra med början av augusti då motsvarande siffra i Estland låg på 4,4.

I Finland var coronaincidensen under de två första veckorna i september 10,1 fall per 100 000 invånare.

Källor: Yle, BNS

Diskussion om artikeln