Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lukasjenko: Vi är tvungna att stänga gränserna mot Litauen och Polen

Från 2020
Belarus president Aleksandr Lukasjenko under ett möte med ledare för landets säkerhetstjänster den 12 september.
Bildtext Belarus president Aleksandr Lukasjenko under ett möte med ledare för landets säkerhetstjänster den 12 september.

Belarus pressade president Aleksandr Lukasjenko uppgav i ett tal på torsdag kväll att Belarus "tvingats" stänga sina gränser mot Polen och Litauen och stärka gränsen mot Ukraina. Han vädjade till grannländernas befolkningar om att inte låta "kriget bryta ut".

- Låt mig vara uppriktig, vi vet inte vad de kan hitta på härnäst. Vi inser att de inte har många trick kvar i sin arsenal innan de startar ett riktigt krig. Vi tvingas ta soldaterna från gatorna, försätta halva armén i beredskap och stänga gränserna västerut, främst mot Litauen och Polen, sa Lukasjenko i ett tal till ett kvinnoforum i Minsk på torsdag kväll.

- I dag, inför den här salen med de allra vackraste, mest sofistikerade och patriotiska människorna, vill jag vädja till folken i Litauen, Polen och Ukraina - stoppa era galna politiker, låt inte kriget bryta ut, tillade Lukasjenko.

Senare under kvällen uppgav den litauiska gränsbevakningen och det polska utrikesministeriet att man inte sett några tecken på att gränserna skulle ha stängts.

Polens biträdande utrikesminister Pawel Jablonski kommenterade frågan till nyhetsbyrån Reuters med att Polen betraktar Lukasjenkos uttalande som ännu ett led i en propagandakampanj, som ett psykologiskt spel där man försöker skapa en känsla av externa hot.

De västliga fördömandena fortsätter

På torsdagen meddelade Europaparlamentet att man inte erkänner Lukasjenko som Belarus president efter den 5 november då hans nuvarande mandatperiod går ut.

EU-parlamentarikerna kräver också nya och sanktioner mot dem som stod bakom valfusket och våldet mot demonstranterna efter det belarusiska presidentvalet den 9 augusti.

På torsdagen beslöt 17 medlemsstater i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) att inleda en utredning om allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna i samband med presidentvalet i Belarus.

Också på söndagen använde maskerad, civilklädd polis rätt hårda tag också då de grep kvinnor.
Bildtext Också i söndags använde maskerad, civilklädd polis hårda tag då de grep demonstranter i Minsk.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt Utrikesministeriet är Finland är en av initiativtagarna till utredningen.

Expertutredningen ska sammanställas till en rapport med slutsatser och åtgärdsrekommendationer, men OSSE:s experter kommer knappast att få tillträde till Belarus.

29 länder, däribland Finland, fördömer gemensamt också Belarus försök att strypa invånarnas tillgång till internet.

Det gemensamma uttalandet har lagts ut på det amerikanska utrikesministeriets hemsida.

"Vi, undertecknarna, är djupt oroade över och fördömer den nyligen rapporterade och pågående användningen av partiell och komplett nedstängning av internet", inleds uttalandet.

Källor: Reuters, AP, Yle, TT

Diskussion om artikeln