Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stormen Aila orsakade inga allvarliga skador i Västnyland

Från 2020
Stormen Aila drog in över Västnyland under torsdagen - Spela upp på Arenan

Höststormen Aila som svepte över Västnyland i går orsakade inga personskador eller allvarliga olyckor. Räddningsverket i Västnyland larmades över 200 gånger i går.

Invånarna längs kustområdet i Västnyland uppmanades att stanna inomhus i går då stormen Aila drog in över regionen.

Vindstyrkan var över 20 meter per sekund, i byarna var vinden ännu starkare. På västra sidan om Hangö var vågorna mer än två meter höga.

I Västnyland var som mest mer än två tusen hushåll utan el. Under torsdagsmorgonen (17.9) har omkring 400 hushåll i regionen varit utan el.

Räddningsverket hade över 200 skadebekämpningsuppgifter. Västra Nylands räddningsverk uppger att det inte inträffade några allvarliga olyckor eller personskador på grund av stormen.

Raseborgs stads skogsbruksingenjör Carl-Johan Jansson kom med en varning för Ekenäs del. Han uppmanade invånarna att inte röra sig i området Hagen och på Ramsholmen eftersom torra grenar och delar av grenar föll ner i stormen.

Lugnare än väntat i Ingå

Ingå frivilliga brandkår, hade en hel del uppdrag under gårdagen.

- Vi var nog sysselsatta hela eftermiddagen och det var mera uppdrag än under en vanlig höststorm. Men inte var det så hemskt farligt, säger ordförande Johan Träskman.

Uppdragen handlade om träd som hade fallit över vägar. Ännu på fredagsmorgonen röjde Ingå FBK upp fallna träd efter stormen.

Porträttbild av Johan Träskman.
Bildtext Johan Träskman är ordförande för Ingå FBK.
Bild: Yle/Minna Almark

Enligt Johan Träskman var Bromarv värst utsatt i Västnyland.

Han tycker att det kanske blev lite för mycket ståhej inför stormen Ailas ankomst.

- Inte var det riktigt i förhållande till de varningar som kom, åtminstone när det gäller Västnyland. Det blev lite vargen kommer över det hela.

Finns det någon risk med att man varnar för mycket?

- Nog tycker jag det. Om folk märker att det inte var så allvarligt, så kanske de inte bryr sig om varningarna och sen kan det gå på tok.

Diskussion om artikeln