Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rättegången mot Borgåbröderna: Åklagaren överraskade med krav på strängare straff under sista rättegångsdagen

Från 2020
Uppdaterad 18.09.2020 16:39.
Poliser vid polisbil.
Bildtext Arkivbild från insatsen i Borgå i slutet av augusti 2019.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Rättegången mot två bröder för bland annat tretton mordförsök har avslutats i Borgå. Avsikten var att döda, sa åklagaren i sin slutplädering. Det bestreds av försvaret. Det kommer en dom 23.10.

Tidigare under rättegången har de drabbade poliserna hörts både gällande Borgå, Tammerfors och Tavastkyro. Idag på rättegångens sista dag var det civiloffrens tur. De berättade om hur skräckstunderna i biltunneln i Tammerfors fortfarande föföljer dem.

Åklagaren var hård i sin slutplädering. Brödernas avsikt var grym, att döda. Det bestreds av försvarsadvokaterna som talade om en hastigt eskalerad situation, som inte var avsiktlig.

De drabbade polisernas slutplädering handlade om den livsfara de utsattes för. Juristerna ägade en del tid åt att diskutera om poliser kan jämföras med taxichaufförer som inte heller kan välja sina uppdrag. Då skulle också brott mot dem bestraffas hårdare.

Bröderna Granholms advokater motsätter sig sinnesunderökning och bestrider de allvarligaste åtalen.

Domen kommer den 23 oktober, meddelade lagman Anders Cederberg. Han tog inte ställning till om det är en slutlig dom eller en mellandom.

Svenska Yle liveblogg är avslutad.