Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hela oppositionen framför misstroende för regeringen: "Botten har gått ur regeringsprogrammet"

Från 2020
Uppdaterad 18.09.2020 16:06.
opposition
Bildtext Hela oppositionen står bakom interpellationen
Bild: Lehtikuva

Oppositionen vill pröva förtroendet för regeringen med en interpellation. Det är särskilt det ekonomiska läget och vilka åtgärder som regeringen vidtagit för att förbättra det, som bekymrar oppositionen.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo konstaterade vid en presskonferens på fredag morgon att förväntningarna på regeringens budgetförhandlingar var högt ställda. Men besvikelsen blev stor, sade Orpo.

- Alla åtgärder som kunde ha höjt sysselsättningen uteblev. Målet på en sysselsättningsgrad på 75 procent gäller inte längre. Regeringen kan inte skjuta upp sitt sysselsättningsmål till slutet av årtiondet - det är samma som att fly sitt ansvar.

"Regeringsprogrammet gäller inte längre"

Botten har alltså fallit ur regeringsprogrammet, sade Orpo. Under budgetförhandlingarna korrigerades inte programmet och det innebär, enligt Orpo, ett stort parlamentariskt problem.

- På grund av det här är vi i oppositionen nu tvungna att tillgripa ett tungt artilleri - därför kräver vi en omröstning i riksdagen om förtroendet för regeringen Marin.

Samlingspartiet varnade redan tidigare för att en interpellation var på väg. Den skulle komma om regeringen i budgetförhandlingarna inte kunde fatta beslut om hur skuldspiralen kunde stoppas, ett nytt sysselsättningsmål och lösningar för att förbättra konkurrenskraften.

Hela oppositionen backar upp misstroendevotumet

Hela oppositionen står alltså bakom interpellationen, det vill säga Samlingspartiet, Sannfinländarna, Kristdemokraterna och Rörelse nu. Det är den första interpellationen under coronakrisen.

I mars drog Sannfinländarna tillbaka sin interpellation om asylpolitiken och i april sade Samlingspartiets ordförande Orpo i riksdagen att hans parti inte ville interpellera eftersom Finland behövde en funktionsduglig regering.