Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Högsta förvaltningsdomstolen: Domkapitlet fick ge varning åt präst som vigt samkönat par

Från 2020
Uppdaterad 18.09.2020 14:04.
Kvinnligt par i brudklänning dansar i sidoprofil.
Bildtext Färskt beslut betyder att präster i den evangelisk-lutherska kyrkan kan åsamkas konsekvenser om de viger samkönade par i kyrkan.
Bild: lev dolgachov

Enligt ett färskt beslut av Högsta förvaltningsdomstolen hade domkapitlet rätt att ge en skriftlig varning åt prästen Árpád Kovács som vigde ett samkönat par 2017.

HFD gav sitt årsboksbeslut på fredagen i ett uppmärksammat fall som berör den så kallade regnbågsprästen Árpád Kovács. I sitt beslut slår HFD fast att domkapitlet i Uleåborg stift inte agerade lagstridigt när den gav en skriftlig varning till en präst som vigt ett samkönat par.

HFD kullkastade samtidigt ett tidigare beslut av förvaltningsdomstolen som fastslog det motsatta. I enlighet med kyrkolagen gav domkapitlet en skriftlig varning åt Kovács i oktober 2017 eftersom man ansåg att prästen agerat mot prästlöftet och prästens skyldigheter. Enligt domkapitlet avsåg inte den då nya könsneutrala äktenskapslagen en förändring i förutsättningarna att förrätta kyrkliga vigslar.

I en utredning såg HFD att lagändringen inte hade lett till en ändring i den evangelisk-lutherska kyrkans regler vad beträffar vigsel och äktenskap. Kyrkans autonomi fastställs i grundlagen.

– Alla religiösa samfund har självständig rätt att besluta om de viger samkönade par, konstateras i beslutet.

Beslutet fattades efter en omröstning där rösterna föll 4–1.

"Inte beslut om vad kyrkan gör i framtiden"

Enligt Árpád Kovács är vigseln av samkönade par är en samvetsfråga.

– Det är ett administrativt beslut, inte ett beslut om vad kyrkan gör i framtiden, kommenterade Kovács beslutet till Yle på fredagen.

Kovács befarar ändå att de som motsätter sig samkönade äktenskap kan tolka beslutet bredare.

– Tyvärr ger det vissa biskopar möjlighet att fegt gömma sig bakom beslutet. Förhoppningsvis förivrar sig inte de konservativa nu att dela ut all världens varningar till höger och vänster, säger Kovács.

Också den evangelisk-lutherska kyrkans biskopar kommenterade beslutet.

– HFD har nu fattat beslut om en präst som vigt ett samkönat par kan leda till konsekvenser. Beslut angående kyrkans äktenskapsuppfattning hör till kyrkans egna beslutsfattande organ som en del av religionsfriheten som tryggas av grundlagen, konstaterar biskoparna i ett pressmeddelande.

Årsboksbesluten hör till HFD:s principiellt viktigaste beslut.

Artikeln är en översatt version av Yle Uutisets artikel "KHO: Tuomiokapituli sai antaa varoituksen papille, joka vihki samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon". skriven av STT.