Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronasmittade besökte ämbetshuset i Jakobstad - återvände från resa för en vecka sedan

Från 2020
Uppdaterad 19.09.2020 11:01.
Polisstationen i Jakobstad
Bildtext Ämbetshuset i Jakobstad.
Bild: Nathalie Lindvall

En familj där två av familjemedlemmarna har testat positivt för Covid-19 besökte ämbetshuset i Jakobstad på onsdagen. Familjen testades på Helsingfors-Vanda för en vecka sedan och borde enligt rekommendationerna ha suttit i frivillig karantän.

Familjen tillbringade tid i aulan på onsdag 16 september mellan klockan 10 och 11.30.

Två personer i familjen har testat positivt för Covid-19 och hela familjen är satt i karantän.

Även de som varit i närkontakt med familjen är satta i karantän och testade.

Alla familjemedlemmar använde ansiktsmask och åtminstone en del av dem skyddshandskar.

Testades på Helsingfors-Vanda - fick resultatet på torsdag kväll

Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa sjukvårdsdistrikt säger att distriktet idag fick höra om att personerna testats på Helsingfors-Vanda flygplats redan för en vecka sedan.

- Jag undrar varför såväl Jakobstad som sjukvårdsdistriktet inte fått informationen tidigare, säger Salonen.

- Vi reagerar förstås direkt när vi får information, men den fick vi först nu.

Familjen ska inte heller ha fått det positiva resultatet före på torsdag kväll, dagen efter besöket vid ämbetshuset. Detta enligt Malmskas smittskyddsläkare Johanna Gripenberg.

Det positiva resultatet tros ha varit klart tidigare än så men provsvaret har av någon anledning inte nått familjen före på torsdag kväll. Samma kväll fick Gripenberg information om saken.

- Jag känner inte till svarstider på test tagna på flygfältet, men svar på prov tagna hos oss kommer inom cirka två dygn, så högst troligt borde svar ha funnits tidigare, säger Gripenberg.

Orsaken till fördröjningen av svaret utreds nu tillsammans med Institutet för hälsa och välfärd, THL. Det är viktigt att informationen löper smidigt mellan olika aktörer, konstaterar social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.

Nödvändig rörelse tillåten under frivillig karantän

Eftersom familjen kom till landet från Turkiet borde de enligt rekommendationerna ha suttit i frivillig karantän i fjorton dygn.

MTV Uutiset påstår att familjen skulle ha beordrats till tvångskarantän, men enligt de uppgifter chefsläkare Pia-Maria Sjöström på Malmska har handlar det om den vanliga rekommenderade karantänen. Familjen ska alltså inte ha beordrats i karantän i samband med provtagningen på Helsingfors-Vanda.

Enligt riktlinjerna från THL är nödvändig rörelse möjlig under den frivilliga karantänen. Då rekommenderas det att man använder munskydd, som familjen gjorde. Nödvändig rörelse är till exempel läkarbesök.

Johanna Gripenberg har ingen information om besöket på ämbetshuset kan ha ansetts vara nödvändigt eller ej.

Någon större risk för att viruset sprider sig ser hon inte.

- Det borde ha varit rätt glest med folk i ämbetshuset och det är ett stort utrymme.

Polisen först ut med informationen

Det var polisen som var först ut på fredag förmiddag med ett pressmeddelande om att personer med Covid-19 besökt ämbetshuset.

- Men vi fick nog ungefär samtidigt information från Vanda, säger Johanna Gripenberg.

Ämbetshuset stängdes i några timmar

Ämbetshuset stängdes idag, fredag, kring klockan 9 och utrymmena desinficerades. Ämbetshuset öppnade igen senare under dagen.

De som besökt ämbetshuset på onsdag förmiddag kan ha blivit utsatta för smitta och uppmanas vara uppmärksamma på eventuella symtom. Om symtom uppstår ska man kontakta rådgivningen på Malmska på 06 786 1333.

Artikeln uppdaterad lördag 19.9 kl. 11 med chefsläkare Pia-Maria Sjöströms bekräftelse att det handlar om frivillig karantän, inte tvångskarantän.
Artikeln uppdaterad ett flertal gånger under fredag 18.9.

Diskussion om artikeln