Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Domaren Tonja Weckström från Ekenäs har deltagit i flera stora fotbollsturneringar: "Som domare lär man sig mycket om sig själv"

Från 2020
Porträttbild på Tonja Weckström.
Bildtext Tonja Weckström säger att man lär känna fotbollen ur en annan synvinkel som domare.
Bild: Bubi Asplund / Yle

En skolfotbollsmatch utan domare blev startskottet för en strålande domarkarriär. Tonja Weckström har dömt i flera stora internationella turneringar.

Tonja Weckström, 42 år, från Ekenäs räknar upp många goda saker hon fått uppleva som fotbollsdomare. Hon rekommenderar gärna dömandet för andra som är intresserade av fotboll.

- Man lär sig jättemycket om sig själv, det är ett bra sätt att vara en del av fotbollen om den egna karriären inte tar fart av olika orsaker.

Hon säger också att man lär sig känna sporten ur en annan synvinkel.

- Ser man på en match förstår man den bättre, det vidgar vyer helt enkelt för den här grenen man högst antagligen gillar om man vill vara fotbollsdomare, räknar hon upp.

Skolfotbollsmatch utan domare

Tonja Weckström (tidigare Paavola) har en meritförteckning som få finländska fotbollsdomare har. Hon har fungerat som assisterande domare i VM-tävlingarna 2011, 2013 och 2015, EM-slutspelet 2009 och 2013, junior-VM 2010 och 2014 och dessutom deltog hon i Olympiska spelen år 2012.

Tonja Wecsktröm, Kirsi Heikkinen och Anu Jokela går bredvid varandra invid en fotbollsplan.
Bildtext Tonja Weckström, Kirsi Heikkinen och Anu Jokela i OS i London 2012.
Bild: Markus Weckström

Förutom dessa stortävlingar fungerade hon som assisterande domare i finalen i damernas champions league säsongen 2009-10 och i Algarvecupens final 2009.

Hennes domarkarriär började på ett väldigt intressant sätt. Tonja Weckström jobbar som ungdomsarbetsledare vid Matteus församling i Helsingfors och ungdomarna i församlingen skulle spela skolfotboll och ville att hon skulle komma och titta på deras matcher.

- När matchen skulle börja fanns där ingen domare. En gymnastiklärare jag känner frågade om jag vet något om fotboll och kan döma matchen och det ville jag, berättar Tonja Weckström.

Jätteroligt att döma

Det här hände år 2002. Efter matchen sade en av spelarna att en situation som resulterade i ett mål var feldömt av henne.

Tonja Weckström, som spelat fotboll i unga år innan en skada satte stopp på karriären, ville veta om hon hade gjort fel eller inte. Hon kollade upp saken och kunde konstatera att hon hade gjort fel.

- Några veckor efter den där skolfotbollsmatchen såg jag en annons i tidningen att det ordnas en domarkurs. Då tänkte jag att det är bra och att jag ska gå den där kursen så jag kan döma de där skolfotbollsmatcherna nästa år.

- Jag tyckte det var jätteroligt att döma och jag ville lära mig det här, säger hon.

Då visste hon förstås inte att det var startskottet till en strålande domarkarriär. En karriär som tagit henne till de riktigt stora internationella matcherna.

- Dömandet tangerar mitt jobb så till vida att jag har att göra med människor i båda sysslorna. Jag leder och jag hjälper människor, det handlar det ju om då man dömer fotboll, förklarar hon.

Hon säger att det att hon fått möjligheten att döma i flera stora slutspel beror på att hon är bra i det hon gör. Weckström säger ändå att det är bara en del av sanningen.

- Speciellt som assisterande domare handlar det mycket om att du har en domare som du får följa med. Jag har fått döma med Kirsi Heikkinen som med sina framgångar har förtjänat att få döma stora matcher.

Att döma är en lagsport

Hon säger att det roligaste med dömandet är att få vara med i händelsernas centrum.

Annika Grundvall är lagkapten och trotjänare i IK Myran.
Bildtext Numera dömer Tonja Weckström mest matcher i Nationella ligan.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

- Jag kan inte vara med där som spelare, men jag får vara med på planen i de där matcherna. Jag ser spelarna på nära håll och får uppleva publikens jubel, säger hon.

- Publiken jublar ju inte åt mig men jag får uppleva stämningen.

Hon säger att det också ger mycket att få jobba i lag.

- Vi är ju där tillsammans med domarkollegorna och den vägen blir det en lagsport.

Tonja Weckström säger att det har varit fint att få vara med i stora slutspel. Hon konstaterar i samma veva att det också känns fint att hon kunnat vara med så länge på toppen.

- Att jag fortsättningsvis dömer gör att jag måste hålla mig i god fysisk kondition och det har jag förstås stor nytta av resten av livet, säger hon.

Trappat ned på dömandet

Domarna är förstås inte på samma sätt i rampljuset som spelarna, men visst har domarna en viktig roll på fotbollsmatcherna.

Tonja Weckström bor i Ekenäs och jobbar i Helsingfors och har trappat ned på dömandet rejält de senaste åren. Hon dömer omkring 20-25 matcher om året.

- Jag har sagt att jag har en ”cool down”-period nu de senaste åren, men jag kör för fullt det jag gör.

- Jag har sagt att jag inte ställer upp som domare i några stora turneringar längre. Men om domaren Liina Lehtovaara får stora matcher att döma följer jag med henne som assisterande domare, säger Tonja Weckström.

Slumpen gjorde Tonja Weckström till fotbollsdomare - Spela upp på Arenan