Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Hela oppositionen vill fälla regeringen - men regeringen står stadigt trots torvbråket

Från 2020
Markus Ekholms analys om oppositionens missnöje med regeringen Marin.
Bildtext Oppositionen kommer att mäta krafterna med regeringen i en förtroendeomröstning. På bilden Hjallis Harkimo (Rörelse Nu), Päivi Räsänen (KD), Riikka Purra (Sannf) och Petteri Orpo (Saml).
Bild: Lehtikuva / Yle

De fyra oppositionspartierna Sannfinländarna, Samlingspartiet, Kristdemokraterna och enmansgruppen Rörelse Nu vill pröva regeringens förtroende i riksdagen. Det som oppositionen är missnöjd med regeringens sysselsättningspolitik.

Ska du bry dig om det? Svaret är både ja och nej.

Oppositionen sköter sitt jobb och granskar den politik regeringen för. Det är bra och är exakt vad oppositionen ska göra.

Men nej, oppositionen kommer inte att fälla regeringen. Förtroendet för regeringen handlar om ren och skär matematik. Om regeringen får mer än hälften av rösterna i förtroendeomröstningen så sitter den kvar. Och det kommer den att få.

Ingen har just nu ett behov av att fälla regeringen.

Det slår gnistor mellan regeringspartierna Centern och De gröna när de bryter arm i energi- och miljöfrågor, men ingendera har just nu ett behov av att fälla regeringen. Partiledarna för Socialdemokraterna, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Svenska Folkpartiet stod tidigare i veckan på Ständerhusets trappa och sken som ljus i septemberkvällen då de berättade att de var överens om nästa års statsbudget.

Oppositionen och regeringen kommer fram till olika resultat då de räknar på hur många nya arbetsplatser regeringens sysselsättningsåtgärder skapar.

Där oppositionen ser 15 tusen nya jobb ser regeringen över 30 tusen.

Där oppositionen ser 15 tusen nya jobb ser regeringen över 30 tusen. Och det är precis som det ska. Oppositionen gisslar regeringen där den kommer åt.

Oppositionen anser att regeringen fegar ur när den ger facket och arbetsgivarna en möjlighet att komma överens om den så kallade pensionsslussen på egen hand. Om parterna inte kommer överens senast i slutet av november så faller regeringsgiljotinen.

Att ge arbetsmarknadsparterna en chans att själva lösa hur vi ska få ut över 55-åriga arbetslösa på arbetsmarknaden följer gammal god arbetsmarknadsparxis - arbetsmarknadsfrågor ska i första hand lösas av arbetsmarknadsparterna. Frågan är om parterna vill komma överens?

Vad skulle oppositionen ha gjort?

Skulle oppositionen just nu föra en klart annan politik än den som regeringen Marin för?

Knappast. Finansminister Matti Vanhanen (Centern) har sagt klart ut att regeringen nu försöker dämpa smällarna av coronakrisen. Det är nu läge för stimulanspolitik, senare kan det bli dags att spara.

Regeringen Marin gör det samma som alla regeringar har gjort allt sedan urminnes tid då den ekonomiska motorn hostar - den skyfflar in pengar!

Saml och Centern kommer att bryta arm om vem som är det stora kommunpartiet.

Kommer debatten i plenisalen inför förtroendeomröstningen att bli tuff?

Absolut. Sysselsättningen är en av samhällets absolut viktigaste frågor och det finns olika uppfattningar om hur man bäst värnar om den. Vi har också ett kommunalval på kommande till våren som kommer att höja den politiska spänningen. Samlingspartiet och Centern kommer att bryta arm om vem som är det stora kommunpartiet.

Men regeringen kommer inte att falla. Inte den här gången heller.

Diskussion om artikeln